Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

„Чичовци“ с паралелна премиера в оперите в Пловдив и София

Две режисьорски версии на операта на Лазар Николов ще дебютират пред публиката половин век след написването ѝ

Вазовите чичовци са осъвременени и в спектакъла на Пловдивската опера се намират на буренясала строителна площадка. Снимка: Стопкадър/БНТ - „Чичовци“ с паралелна премиера в оперите в Пловдив и София

Вазовите чичовци са осъвременени и в спектакъла на Пловдивската опера се намират на буренясала строителна площадка. Снимка: Стопкадър/БНТ

„Чичовци“, сатиричната опера на Лазар Николов, ще има световна премиера на 2 март едновременно в два града. Спектакълът по музика и текст на композитора не просто ще отбележи първият път, в който произведението се поставя на сцена половин век след написването му, но и това ще се случи паралелно в оперите в София и Пловдив.

Преди да отвори „Чичовци“ за широката публика, Пловдивската опера организира специално представление на 1 март, което се осъществява по образователна програма и ще се играе в Дом на Културата „Борис Христов“ пред ученици.

С „Чичовци“ операта в града под тепетата ще отбележи едновременно два повода – 100 години от рождението на композитора Лазар Николов и 100 години от смъртта на Иван Вазов, автор на едноименната повест. Режисьор на спектакъла е Елена Стоянова, като диригент е привлечен Павел Балев. Музикален ръководител и диригент на хора е Драгомир Йосифов, дългогодишен приятел на Лазар Николов.

Вазовите персонажи се изпълняват от солистите Август Методиев, Евгений Арабаджиев, Иво Йорданов, Михаил Пулиев, Николай Писанов, Пламен Папазиков, Георги Султанов, Цветан Цветков, Николай Бачев, Александър Баранов, Георги Деведжиев, Ивайло Герасимов, Александър Носиков, Георги Динев, Димитър Зашев, Борис Кучков, Владимир Ников, Живко Пейчев, Светлана Иванова, Ива Ананиева, Ростислава Ракова заедно с Хор и Оркестър на Опера Пловдив с концертмайстор Виеслав Новак и деца от актьорска група на Академия на Госпожа Опера.

Лазар Николов пише „Чичовци“ през 1971 г., но си отива през 2005 г. без да види творбата си на сцена.

„В сивото провинциално ежедневие, в затънтения робски край съществуваше живот, раздвижваха се духовете, събуждаха се свободолюбиви стремежи, Вазов ни пренасяше в друг свой свят, макар и хронологически отминал, но интересен, изпълнен с безобиден хумор и горещи въжделения на малките хорица – коментира композиторът през 70-те. – Дребни събития, а въпреки тях нещо ставаше, макар и дискретно, подготвяше се, растеше. Драматургията на това произведение носеше съвременни тенденции и разбирания. Последните, както и неличния, неинтимния характер на сюжета ме привличаха“.

Докато версията на Софийската опера ще бъде осъвременена с промяна в мястото на действието – Чичовците на Пламен Карталов са в луксозен спа санаториум – пловдивският прочит ще пренесе Вазовите герои на строителна площадка, обрасла с бурени и обградена с изоставени скелета.

„Липсва действие, което е заменено с едно вечно говорене – казва режисьорката Елена Стоянова. – Базирайки се на това, героите в настоящата сценична интерпретация са поставени в една абстрактна среда, всички се намират на една изоставена строителна площадка, без време, обрасла с бурени. Останали са само строителните скелета. А нашите Чичовци са строители, строители на България, които не знаят как да продължат напред.“

Музикално постановката се ръководи от маестро Павел Балев, който е гост-диригент на Виенската Щатсопера, Опера Цюрих, главен диригент на Филхармония Баден- Баден, а от следващия сезон главен диригент на Опера Лимож (Франция) и Театър Нордхаузен (Германия).

„Предизвикателствата за диригента са огромни – казва той за „Чичовци“. – Непрекъснати смени на ритми и темпа, трудна архитектоника за водене! Но партитурата е много логично изградена, фина, изящна, дори филигранна. Вокалните партии са емблематично-майсторски написани, „обличането” на Вазовия текст в тонове и във вокални фрази е силно доказателство за класата и огромния композиторски талант на Лазар Николов. Четейки и изучавайки партитурата смятам, че по-добре не може да се напише – във всеки такт виждам и чувам светлини, сенки и цветове.“

Официалната премиера на „Чичовци“ на Пловдивската опера е на 2 март от 19 ч. в Дом на Културата „Борис Христов“.

Вижте още: ГЕОРГИ ГОСПОДИНОВ ОБЯСНЯВА „ЧИЧОВЦИ“ В СОФИЙСКАТА ОПЕРА

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg