Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 1 година

Чичовците на Вазов, нарисувани от Борис Димовски, ни канят на опера

Световна премиера на операта на Лазар Николов по повод 100-годишнината от рождението му

Детайл от постера на „Чичовци“, за който е използвана карикатура на Борис Димовски - Чичовците на Вазов, нарисувани от Борис Димовски, ни канят на опера

Детайл от постера на „Чичовци“, за който е използвана карикатура на Борис Димовски

България като детска количка, отправена към Европа, ще види публиката на световната премиера на операта „Чичовци“ в Софийската опера и балет. Спектакълът ще бъде представен за пръв път пред публика на 2 март по повод 100-годишнината от рождението на композитора Лазар Николов. Режисьор е Пламен Карталов, диригент – Жорж Димитров.

Малко повече от месец преди премиерата, впечатление правят необичайните постери на „Чичовци“ с карикатури на Борис Димовски (1925 – 2007). От Софийската опера са използвали две негови рисунки – картата на България, пресъздадена като детска количка, бутана към Европа, и възрастен мъж, застанал в средата на кръстопът с разнопосочни табели – към Европа, Америка, Балканите, Бога.

Това е първият път, в който сатиричната опера „Чичовци“ излиза на сцена. Появата ѝ е в контекста на повишен интерес съм творчеството на Иван Вазов покрай годишнините от рождението и смъртта му. Повестта „Чичовци“ вдъхновява Лазар Николов и той я пресъздава в опера през 1971 г., но произведението му не стига до сцена, въпреки уважението, на което композиторът се е радвал по време на социализма.

Вижте още: ЗА ПРЪВ ПЪТ „ЧИЧОВЦИ“ ОТ ЛАЗАР НИКОЛОВ В СОФИЙСКАТА ОПЕРА

Застинали във времето, чичовците на Вазов коментират предосвобожденска България и света през мътното стъкло на закоравелите си предразсъдъци. Те копнеят за свободата повече от всеки друг, но както демонстрира и Димовски в карикатурите си – очаква някой да ги добута дотам.

„Те не действат, те все преосмислят в хиперболна фантазия битови нелепи случки, забавляват се и се напъват да бъдат куражлии, но са страхливи и криещи се от последици в разправии с властта – коментира Карталов. – Песимизмът на героите същевременно е забава в удобството на робството, в което живеят необезпокоявани, даже щастливо. Това ги води към убежището на едно безвремие, в което те ще са вечни и съществуващи в перпетуум-мобиле. Бърборене перпетуум-мобиле, разправии и скандали перпетуум-мобиле. Играят игра, която няма свършване.“

Вторият постер за „Чичовци“. Илюстрация: Софийска опера и балет

Следващите представления на „Чичовци“ са планирани за 4, 6 и 22 март.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах