POTO

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Чие е посланието върху „Писъкът“ на Мунк?

Специалисти от Националния художествен музей в Осло твърдят, че са разгадали мистерията

Едвард Мунк, „Писъкът“, 1893 г. Репродукция: Национален художествен музей в Осло - Чие е посланието върху „Писъкът“ на Мунк?

Едвард Мунк, „Писъкът“, 1893 г. Репродукция: Национален художествен музей в Осло

„Писъкът“ на Едвард Мунк от 1893 г. е подборно анализирана картина, но през годините един надпис върху картината е бил пренебрегван от арт историците. В горния ѝ ляв ъгъл е написано следното: „Това може да го е нарисувал само някой луд“ (Could only have been painted by a madman). Специалисти твърдят, че най-сетне са разгадали кой е авторът на това изречение.

Има теория, че това е отзив на посетител в някоя от галериите, където е излагана картината, според друга самият художник е автор и на изречението. Куратори от Норвежкия национален музей за изкуство, архитектура и дизайн, в чиято колекция се намира „Писъкът“, смятат, че са разгадали дългогодишната мистерия. Според тях Мунк е авторът зад думите, съобщава „Ню Йорк Таймс“.

„Буква по буква, дума по дума изследвахме надписа, той е идентичен с почерка на Мунк – казва Май Брит Гуленг, ръководител на изследването и куратор на музея за произведенията на стари майстори и модерно изкуство. – Няма никакво съмнение.“

Между 1893-а и 1910 г. Мунк създава четири версии на „Писъкът“ – фигура, наподобяваща скелет, хванала лицето си в ръце в израз на агония. Първият вариант на картината, рисуван върху дървена плоскост, е единственият, на който се появява надписът.

„Това може да го е нарисувал само някой луд“ се появява само в първия вариант на картината. Снимка: Национален художествен музей в Осло

Мнозина са опитвали да тълкуват каква болка може да предизвика създаването на подобна картина. В дневника си Мунк пише, че я е нарисувал в „изблик на меланхолия“. Днес творбата се е превърнала в символ на екзистенциална тревожност, някои я описват като „Мона Лиза“ на модерното изкуство“.

Вижте още: ЗАЩО ВИКАМЕ? ЗАГУБИХМЕ ВСИЧКИ КОТВИ КЪМ СВЕТА

Надписът „Това може да го е нарисувал само някой луд“ не е достатъчно голям, за да бъде забелязан от посетителите, особено когато творбата се изложи зад стъклена витрина, отбелязва Гуленг. Затова за да го проучат, експертите работят с инфрачервена фотография, която позволява разчитането му.

„Мунк не го е написал с големи букви, за да го видят всички – казва кураторката. – Трябва да се вгледаш, за да го забележи. Ако беше акт на вандализъм, щеше да е с по-едър шрифт.“

Ласе Якобсен от Музея на Мунк в Осло потвърждава откритието на Гуленг. Инфрачервените фотографии са му позволили със сигурност да потвърди, че изписването на буквите е характерно за ръкописа на художника.

„За мен е странно, че любопитството към този надпис не е голямо, тъй като е много необичайно да напишеш нещо подобно върху картината си“, коментира Гуленг.

Изречението вероятно се е появило върху произведението след излагането му в галерия „Бломквист“ в Осло, смята изследователката. По време на дебат, зародил се между студенти от Университета в Осло покрай експозицията, един студент по медицина заявява, че картината го кара да постави под съмнение психическото състояние на художника. Той определя Мунк за „луд“ и „ненормален“. Според Гуленг надписът се ражда като самоирония от страна на художника и отразява страха му, че го считат за ментално нестабилен.

Учените все още нямат доказателства кога точно се появява изречението върху картината.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90