Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Чипровските килими – част от културното наследство на ЮНЕСКО

Чипровските килими се произвеждат на вертикален стан, приет за древна тъкачна техника. - Чипровските килими – част от културното наследство на ЮНЕСКО

Чипровските килими се произвеждат на вертикален стан, приет за древна тъкачна техника.

Чипровските килими бяха вписани като част от световното нематериално културно наследство на ЮНЕСКО. Това е третият български елемент, част от Световната листа, след Бистришките баби (2006/2008) и Нестинарството (2009).

Междуправителственият комитет на ЮНЕСКО за опазване на нематериалното културно наследство гласува единодушно за предложената от България „Традиция на производство на Чипровски килими”. Заседанието бе в Париж. Досието на кандидатурата ни е разработено от екип под ръководството на проф. Мила Сантова.

Майсторките в Чипровци и до днес произвеждат килими на вертикален стан. Младите хора в старопланинското градче изучават древната тъкачна техника както в семействата си, така и в организирани към местното училище и читалище групи за тъкане и багрене с естествени багрила.

 

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Избрано

Дребни работи

kapatovo.bg