Този текст е публикуван преди повече от 6 месеца

Чисто нов бастун, по-труден за крадене (снимки, видео)

Новият бастун на Пенчо Славейков е с двойно захващане срещу кражби и вандалски прояви. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков - Чисто нов бастун, по-труден за крадене (снимки, видео)

Новият бастун на Пенчо Славейков е с двойно захващане срещу кражби и вандалски прояви. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

С чисто нов бастун се сдоби днес Пенчо Славейков от композицията на Георги Чапкънов „Славейкови” на едноименния площад. Старият изчезна, откъртен от вандали преди седмица.

Днес към 11,30 ч. целостта на скулптурата бе възстановена от двама майстори. Те обясниха, че за разлика от стария бастун, който бил закрепен с винт към ръката на фигурата, дръжката на новия, освен завинтена е и заварена, а долният му край е хванат с шпилка за плочките. Това, надяват се майсторите, значително ще затрудни следващите опити за отнемане на славейковия бастун.

Крадците на бастуна все още не са заловени.

Вижте още: ЧАПКЪНОВ И ВАНДАЛИТЕ ОКОЛО ПЛОЩАД „СЛАВЕЙКОВ“

Фантастико: Смелостта да бъдеш различен

Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Платформа A6 3