Зала България / 17 септември – 6 октомври 1

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Чисто нов бастун, по-труден за крадене (снимки, видео)

Новият бастун на Пенчо Славейков е с двойно захващане срещу кражби и вандалски прояви. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков - Чисто нов бастун, по-труден за крадене (снимки, видео)

Новият бастун на Пенчо Славейков е с двойно захващане срещу кражби и вандалски прояви. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

С чисто нов бастун се сдоби днес Пенчо Славейков от композицията на Георги Чапкънов „Славейкови” на едноименния площад. Старият изчезна, откъртен от вандали преди седмица.

Днес към 11,30 ч. целостта на скулптурата бе възстановена от двама майстори. Те обясниха, че за разлика от стария бастун, който бил закрепен с винт към ръката на фигурата, дръжката на новия, освен завинтена е и заварена, а долният му край е хванат с шпилка за плочките. Това, надяват се майсторите, значително ще затрудни следващите опити за отнемане на славейковия бастун.

Крадците на бастуна все още не са заловени.

Вижте още: ЧАПКЪНОВ И ВАНДАЛИТЕ ОКОЛО ПЛОЩАД „СЛАВЕЙКОВ“

Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg