POTO

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Чисто нови старини (снимки)

Фотогалерия от консервацията на проекта „Античен културно-комуникационен комплекс Сердика” на Ларгото

Останките от антична Сердика постепенно растат - при това с чисто нови руини. Снимки: Авторът - Чисто нови старини (снимки)

Останките от антична Сердика постепенно растат - при това с чисто нови руини. Снимки: Авторът

През последните дни столичани наблюдават с почуда как старите грозни останки от антична Сердика постепенно растат – при това с чисто нови руини, които изглеждат далеч по-добре. Кипи усилен труд, десетки работници с лопати, ръчни колички и по-съвременна техника щъкат из обекта, редят червени плочки, изливат бетон, редят мозайка и прочее дейности по консервацията на археологическите находки от центъра на Сердика.

Заключителният етап на проекта „Античен културно-комуникационен комплекс Сердика” е финансиран с близо 16 милиона лева от Оперативна програма „Регионално развитие” на Европейския съюз, спечелен преди няколко години. Финалът е планиран за 31 декември 2015 г.

Чисто нови старини! Три исторически епохи в снимката долу – джамия (ХVI век) от времето на Сюлейман Великолепни, зад нея е бившият магазин София (ХХ век) от времето на Тодор Живков, а пред нея – руини (ХХI век) от времето на Бойко Борисов.

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

1112

13

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg