Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Чистят грозни графити от ул. „Цар Иван Асен II“

Столичният инспекторат заличава нецензурни надписи и драсканици

Почти 30 ел. табла по протежението на ул. „Цар Иван Асен II“ са били почистени от грозни графити и надписи и предстои да бъдат преобразени със съгласието на Столичния инспекторат. Снимка: Емил Л. Геориев/Площад Славейков - Чистят грозни графити от ул. „Цар Иван Асен II“

Почти 30 ел. табла по протежението на ул. „Цар Иван Асен II“ са били почистени от грозни графити и надписи и предстои да бъдат преобразени със съгласието на Столичния инспекторат. Снимка: Емил Л. Геориев/Площад Славейков

Над 100 кв. метра по фасадите на сградите на централната софийска улица „Цар Иван Асен II“ са били почистени от графити през изминалите дни от екип на Столичния инспекторат. От институцията отбелязват, че става дума за драсканици, нецензурни надписи и символи, които не са в съответствие с облика на тази част на София, и работата по процеса ще продължи и в следващите дни.

Уточнява се, че по протежение на улицата са установени много на брой зле изглеждащи ел. табла, за които вече са внесени предложения – графити артист е заявил готовност да ги изрисува тематично, а рекламна агенция предлага за своя сметка да отпечата красиви пана, с които таблата да бъдат преобразени.

Премахването на графитите се случва със специализираната почистваща система „Ghibli Skid Silent“. Сред почистените обекти попадат части от знаковите за улицата кооперации като „Царевец“, „Асеновец“ и  „Трапезица“, а в участъка около кино „Влайкова“ са заличени десетки нецензурни надписи и символи. В следващите дни екипът ще работи по почистването на обекти в частта от 12 СУ „Цар Иван Асен II“ до бул. „Ситняково“.

Кампанията по облагородяване на градската среда по улица „Цар Иван Асен II“ е съвместна между Столичния инспекторат и районната администрация на район „Средец“.

През последната година Столичният инспекторат провежда активни действия по заличаване и премахване на грозни графити от фасади на сгради, детски градини и училища, метростанции, подлези, паметници и емблематични сгради. До този момент са премахнати повече от  4 хил. кв. м. подобни надписи.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg