Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Чистят паметници в Пловдив, за да заснемат клипове с тях

Събитието е част от продължителна културна инициатива по програма „Наследство“

Паметникът на Альоша на тепе Бунарджика също ще мине през хигиенизиране. Снимка: „Lyon Visuals“
 - Чистят паметници в Пловдив, за да заснемат клипове с тях

Паметникът на Альоша на тепе Бунарджика също ще мине през хигиенизиране. Снимка: „Lyon Visuals“

Пет пловдивски културно-исторически паметника ще бъдат почистени за Съединението, съобщиха инициаторите от Nexo. Паметниците на Бунарджика, Младежкия хълм, Небет тепе, Сахат тепе и Паметникът на Съединението ще бъдат почистени от надписи, надрасквания и съпътстващи замърсявания.

Проектът предвижда шест емблематични пловдивски локации да станат отворени сцени за музикални събития. Всяко от тях ще бъде заснето и разпространявано в бъдещите и настоящи европейски столици на културата – Каунас (Латвия), Нови Сад (Сърбия) и столицата за 2023 г. Елевсина (Гърция), за да популяризира едновременно историческото наследство на Пловдив и електронната сцена на България.

Началото ще бъде утре, 3 септември, с Паметника на Съединението, където на следващия ден ще се проведе откриващото събитие от музикалната серия, наречена Altitude Attitude. То започва с изпълнение на пловдивския аудио-визуален колектив Sayulke.

Програмата продължава с почиствания на 10 септември – Бунарджик; 17 септември – Младежки Хълм; 24 септември – Небет Тепе; и 1 октомври – Сахат Тепе. Съпътстващите музикални събития се случват в деня след всяко почистване. На всяко събитие ще бъде заснет едночасов видеоклип с кадри от земя и въздух, докато звучи музиката на Borne Aloft (11 септември), Laylla Dane (18 септември), denitza (25 септември) и Julieta Intergalactica (2 октомври). Всеки от паметниците ще придобие специфичен визуален облик, за който ще се погрижи визуалният артист Петко Танчев.

Проектът се осъществява с подкрепата на община Пловдив като част от продължителна културна инициатива по програма „Наследство“ на фондация „Пловдив 2019“ и българската медия за съвременна електронна музика – „Фонотека Електрика“.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg