Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Читалнята пред Народния театър отваря на 29 юли

От 30 юли столичани ще могат да заемат новите си любими заглавия – всеки ден, от 10 до 20 часа

Четенето на поляните пред Народния театър винаги е било любимо занимание на столичани. Снимка: Румен Добрев - Читалнята пред Народния театър отваря на 29 юли

Четенето на поляните пред Народния театър винаги е било любимо занимание на столичани. Снимка: Румен Добрев

Новата стъклена читалня пред Народния театър отваря врати на 30 юли, а ден по-рано ще се проведе и официалното ѝ откриване. При старта на инициативата хората ще могат да избират между 1500 книги, сред които попадат почти всички от най-нашумелите творби от съвременната българска литература (нови срещи вече чакат Деян Енев, Виктор Пасков, Георги Господинов, Захари Карабашлиев…), множество родни и световни класици, както и модерни чужди произведения – от Франц Кафка и Чехов до Кирил Кадийски и Валери Петров, от Дан Браун и Реймънд Чандлър до Роберто Боланьо и Казандзакис.

На откриването на 29-и (сряда) специални гости ще бъдат изпълнителите от ансамбъла за съвременна класическа музика „180 градуса“, които готвят на гостите специална изненада. Тогава и ще бъдат връчени първите карти за читалнята.

Пълен набор от съвременните български писатели чака в читалнята.

Пълен набор от съвременните български писатели чака в читалнята.

Средището за литература ще работи всеки ден от 10 до 20 часа, а от него книга ще може да заеме всеки притежател на читателска карта. Тя обаче се получава не срещу пари, а след дарение на една или повече книги. Срокът за заемането на книга е 20 дни.

Сред първите 1500 тома, с които инициативата тръгва, попадат творбите на почти всички от най-известните съвременни български писатели – хората ще имат избор между книгите на автори като Георги Господинов, Захари Карабашлиев, Алек Попов, Милен Русков и др. Общият брой на дарителите, предимно частни лица, но и доста издателства, фондации и други организации, е бил около 600.

Читалнята – в разгара на ремонта по време на събитието „Чети с мен“ на 6 юни.

Читалнята – в разгара на ремонта по време на събитието „Чети с мен“ на 6 юни.

По време на събитието „Чети с мен“ в началото на юни например лично президентът Росен Плевнелиев е дарил книгата „Ние, врабчетата“ на Йордан Радичков, разказа пред „Площад Славейков“ идеологът на читалнята Александър Шпатов. Кметът на София Йорданка Фандъкова пък се е включила със „Строители на съвременна България“ на Симеон Радев.

„Достатъчен успех на първо време е, че читалнята тръгва – каза Шпатов, който от месеци се бори по проекта. – Който иска да чете, ще има тази възможност.“

Всъщност Читалнята, която е инфо точка на Столична община и се реализира с подкрепата на Сдружение за градски читални, премина през множество перипетии – бившият вестникалски павилион пред Народния театър „Иван Вазов“ от години тънеше в мизерия и бе предпочитан подслон и тоалетна за бездомници и наркомани. След около три месеца чистене и ремонт от май насетне – днес вече мястото е неузаваемо, претрупано с книги и готово да задоволи читателските нужди на софиянци.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90