Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

„Читанка“ отново онлайн

Сайтът бе неактивен малко повече от седмица

8 дни продължи липсата на „Моята библиотека“. - „Читанка“ отново онлайн

8 дни продължи липсата на „Моята библиотека“.

С началото на новата работна седмица сайтът за безплатни книги „Читанка“ отново е на линия. От полунощ на 23 септември платформата, свалена навръх първия учебен ден, пак е достъпна и от нея може да се тегли свободно – с някои малки изключения.

На 12 септември във форма на „Читанка“ доброволци зад сайта съобщиха, че след дълги перипетии и „задкулисни игрички“, организирани от Асоциация „Българска книга“, петдесет заглавия са били свалени от „Моята библиотека“, а при опит на потребителите да ги видят, се появява съобщение с призив за бойкот към определени издателства:

„Произведението е свалено по настояване на асоциация „Българска книга“ до изтичането на правата им за разпространение (за съответното издателство член на организацията). Съветваме ви да не купувате книги от следните издателства, оказващи психически тормоз чрез неофициални заплахи и изнудване на хората подпомагащи библиотеката: „Сиела“, „Хермес“, „Ера“, „Прозорец“, „Кръгозор“, „Колибри“, „Лабиринт“, „Обсидиан“. За да прочетете книгите офлайн, можете да изтеглите торента от юли 2015 г. или да ползвате месечните архиви“.

Три дни по-късно целият сайт бе свален по необяснени причини, а на заглавната му страница се появи съобщение, че те са от „политико-техническо естество“. Към текста обаче имаше уверение, че прекъсването е само за няколко дни – така се и оказа.

Сега, след като „Читанка“ е обратно в интернет с леко променена и ориентирана към червено визия, неактивни остават само заглавията, свалени „по настояване“ на АБК, става ясно от съобщение във форума към сайта. Не се знае докога.

От асоциацията все още нямат официална позиция за случилото се и обвиненията срещу тях. Някои издатели обаче коментираха казуса пред „Площад Славейков“ и обясниха, че дори не става дума за желание или не да има безплатни книги, а за законови норми и задължения от страна на издателя да брани интересите на авторите и преводачите си (вижте в ОЩЕ ПО ТЕМАТА).

Анонимно от „Читанка“ пък коментираха в интервю за „Под моста“, че спирането е единственото реклама и е от полза за тях.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС