Найден Тодоров и Даниел Хоуп

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Княжеската градина. Коя, на съветския княз?

Поздравления за Нова телевизия - все пак градинката между Ректората на Софийския университет и Орлов мост наистина се нарича Княжеска

За името на Княжеската градина можем да поздравим Нова тв. След като училището и властите не се потрудиха да припомнят на публиката истинските имена на паркове, улици и площади, да благодарим на медиите за това. Снимка: Нова телевизия - Княжеската градина. Коя, на съветския княз?

За името на Княжеската градина можем да поздравим Нова тв. След като училището и властите не се потрудиха да припомнят на публиката истинските имена на паркове, улици и площади, да благодарим на медиите за това. Снимка: Нова телевизия

Имаше известни спорове как да нарекат новата улица. Някои предлагаха „Бойните градини“, други — „Разхубавените смялове“. Но не след дълго, с типично хобитово благоразумие, я нарекоха просто „Новата улица“. Само зевзеците от Крайречкино сегиз-тогиз я наричаха „Шаркиев край“.
Из „Властелинът на пръстените“, Джон Р. Р. Толкин

Правилно, концертът на Нова телевизия за Съединението, съвпаднал с началото на новия им сезон, бе в Княжеската градина. Тя е „пред-градинието“ на Борисовата градина. Преди да стане цар, Борис ІІІ – нашият покоен владетел – е бил княз Борис Търновски. И понеже паркът на негово име е Борисова градина, то пред входа й се простира градинката на княза. Там баща му, княз Фердинанд, планира да си построи по-модерен дворец. Но синът му прави просто зоопарк. Преди това там е имало и детска градина. Така че да, градинката е Княжеска. „Княжеска“, защото говорим за центъра на града, а не за квартал „Княжево“.

Това не е нито изненадващо, нито пък нещо ново или ексцентрично. Няма такова нещо като „Парк на свободата“. Нито „Пиротска“ е „Жданов“, нито Цариградското шосе е „Ленин“, нито Софийският университет „Свети Климент Охридски“ е „СДУ“. Истинските имена се върнаха още преди двадесетина години и тогава все още живите ни баби, които си спомняха една по-добра България, в която Бог се е пишел с главна буква, най-сетне се зарадваха.

Така че и градината, където е трябвало да бъде построен нов царски дворец, е Княжеска. В нормална България, където над Университета и Народното събрание не се е издигал триумфалисткият автомат на чужди окупатори, не е имало „градинка при Паметника на съветската армия“, камо ли пък „освободителка“. Освободител е бил само цар Александър ІІ с хубавата конна бронзова статуя от Арналдо Дзоки, която кой знае защо нито пее, нито свети. Имало е княз Борис Търновски и княз Кирил Преславски. Преди тях ги е имало българските князе Фердинанд и Александър, така че паркостроителите и общинските съветници са наричали разни места из София на тези мъже. Имало я е и княгиня Клементина, както и княгиня Мария-Луиза (правнучката й със същото име е жива и здрава до днес).

ОПЕРНА ГАЛА с РОЛАНДО ВИЙЯЗОН

Така че поне за името на градината можем да поздравим Нова тв. След като училището и властите не се потрудиха да припомнят на публиката истинските имена на паркове, улици и площади, да благодарим на медиите за това.

Друг въпрос е, че концертът можеше да не бъде като реклама за БИГ Брадър. Това предаване все пак е проява на нисък вкус. Много нисък. Толкова нисък, колкото в действителност е паметникът на съветската армия-окупаторка.


Вижте още: НЯМА ДА МАХАТ ПАМЕТНИКА НА СЪВЕТСКАТА АРМИЯ

ДЕСЕТ МЛН. ЛВ. ЗА ПАМЕТНИКА НА СЪВЕТСКАТА АРМИЯ

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах