Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 2 години

Член на СЕМ подаде оставка заради конфликта Минеков-Кошлуков

Ивелина Димитрова от президентската квота упреква регулатора в политизиране и лични нападки

Ивелина Димитрова. Снимка: Благой Кирилов/БГНЕС - Член на СЕМ подаде оставка заради конфликта Минеков-Кошлуков

Ивелина Димитрова. Снимка: Благой Кирилов/БГНЕС

Ивелина Димитрова, член на Съвета за електронни медии от президентската квота, подаде оставка заради несъгласие с позицията на СЕМ по отношение на конфликта между министъра на културата Велислав Минеков и генералния директор на БНТ Емил Кошлуков. За решението си Димитрова обяви във Фейсбук.

Юристката Димитрова, чийто мандат изтича през 2024 г., е убедена, че СЕМ е трябвало да инициира дебат по темата.

„Смятам, че само протоколните отговори и цитати от медийния закон във формални писма от регулатора не са достатъчни. Според мен СЕМ пропусна момента да влезе в ролята на медиатор, да проведе открит диалог, с един сериозен мониторингов анализ на фона на обществено недоволство срещу СЕМ и казусите, свързани с министъра на културата и генералния директор на БНТ. На фона на многото упреци към регулатора, които стоят в публичното пространство, изразих мнение, включително и на срещата ни с ОССЕ, че е добре да има един по-дълбок анализ, чрез експертно наблюдение на различните явления и практики в медийната среда и цялостната картина, без да вземам конкретна страна по наболелия казус“, казва тя в поста си в социалната мрежа.

Ивелина Димитрова отправя и упреци към колегите си от Съвета за електронни медии, като смята, че са налице процедурни хватки, политически страсти и лични нападки вместо истински дебат по важните въпроси.

„Преди моята оставка предложението за такава дискусия бе подкрепено, както и това за фокусирано наблюдение, по повод внесена петиция в съвета с близо 3000 подписа на обществено изявени имена и професионалисти, но диалозите преди това ме накараха да разбера, че оставането ми в регулатора и моите мнения ще бъдат интерпретирани от колегите само и единствено през политическата призма. Внушенията за пристрастие, постановките и процедурните хватки – за едно да се бърза, а друго да се бави, ме увериха, че нормална работна атмосфера не може да има“, пише още Димитрова.

Тя подчертава, че носи отговорност само за личните си позиции и призовава да се промени Законът за радио и телевизия, за да се гарантира подобряване на медийната среда и независими обществени медии.

Президентството коментира оставката на Ивелина Димитрова позитивно в светлината на аргументите ѝ и смята, че предложената от президента членка на СЕМ е оправдала доверието на институцията и обществото.

Преди да стане член на Съвета за електронни медии Ивелина Димитрова е работила като тв продуцент в Българска национална телевизия.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg