СЕРГЕЙ БАБАЯН за първи път в България

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Човечеството е значително по-старо, отколкото подозирахме

Предците ни са обитавали северо-западните части на Африка преди 300 хил. години

Компютърна възстановка на останки от череп, открит при разкопки в Джебел Ирхуд, Мароко. Снимка: Институт „Макс Планк“, Лайпциг - Човечеството е значително по-старо, отколкото подозирахме

Компютърна възстановка на останки от череп, открит при разкопки в Джебел Ирхуд, Мароко. Снимка: Институт „Макс Планк“, Лайпциг

Международен екип от палеонтолози преразгледа времето и мястото на възникването на разумния човек. Резултатите от последните научни  изследвания са публикувани в списание „Нейчър“, а накратко за тях съобщава „Сайънс нюз“.

В местността Джебел Ирхуд, на територията на днешно Мароко, специалисти са открили останки от най-древните познати на науката представители на вида Homo sapiens. Разумният човек е обитавал северо-западните части на Африка преди 300 хиляди години.

Учени от института „Макс Планк“ в Лайпциг са изследвали общо 22 фрагмента от черепи, челюсти, зъби, крака и ръце на петима души, сред които и поне едно дете. Техните притежатели се отличават от нас по издължената задна част на черепа и  големите зъби, което ги е правело да приличат на неандерналци.

Досега за най-древни останки от Homo sapiens се смятаха образците, открити в местността Омо Кибиш в днешна Етиопия, чиято възраст се определяше на 200 хиляди години.

Експертите се надяват, че новата находка ще помогне на науката да разбере къде и кога са се появили неандерталците и кроманьонците (Homo sapiens).

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС