Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 2 години

Човечеството преживява шестото масово изчезване на видовете

В следващите 20 години ще изчезнат около 500 вида, твърди проучване

Ако изчезнат пчелите в САЩ, ударът върху икономиката би се равнявал на 15 млрд. долара, твърдят учени от Националния автономен университет в Мексико. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Човечеството преживява шестото масово изчезване на видовете

Ако изчезнат пчелите в САЩ, ударът върху икономиката би се равнявал на 15 млрд. долара, твърдят учени от Националния автономен университет в Мексико. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Човечеството се намира насред шестото масово изчезване на видовете и се очаква в следващите 20 години да бъдат заличени около 500 вида, се казва в ново проучване, проведено от Националния автономен университет в Мексико. Докладът за него е публикуван в авторитетното научно списание „Proceedings of the National Academy of Sciences“.

Причината за изчезването на тези видове се корени в човешката дейност. Намаляването на биоразнообразието, предизвикано от външни фактори, се е ускорило в последните години, съобщава „Ню Йорк Таймс“. Най-застрашени в бъдещето са прясната вода, процесът по опрашване на растенията, както и контролът над болести.

Скоростта, с която изчезват сухоземните гръбначни животни, е притеснително по-висока от очакваното. Близо 500 от тях са застрашени от изчезване. Времето, в което могат да се предприемат действия, за да се предотврати това, е между 10 и 15 години. През последния век са изчезнали 543 вида – загуба от такъв мащаб обикновено се възстановява за над 10 хил. години. Без човешката намеса този процес би се проточил 16 хил. години, а при днешните обстоятелства би се случил за около 20 години.

Очакването на учените е, че загубата на тези видове ще предизвика ефект на доминото и ще застраши съществуването на цели екосистеми – този процес авторите на доклада сравняват с премахване на тухли от стената на къща.

Ако премахнеш една, нищо няма да се случи вътре може би просто ще стане по-шумно и влажно. Но ако извадите твърде много тухли, къщата в крайна сметка ще се срине“, коментира Жерардо Чебалос, еколог в Националния автономен университет в Мексико, лидер в изследователския екип.

Поради тази причина учените трябва да смятат всички видове с популация под 5 хил. бройки за застрашени. Най-вероятно това ще доведе до редица икономически последици – ако изчезнат пчелите в САЩ например, ударът върху икономиката би се равнявал на 15 млрд. долара.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах