Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Човекът като прашинка пред Слънцето

Снимки и видео от затъмнението, както го видя НАСА

Международната космическа станция прелита на фона на Слънцето. Снимка: НАСА, детайл - Човекът като прашинка пред Слънцето

Международната космическа станция прелита на фона на Слънцето. Снимка: НАСА, детайл

Зрелищното слънчево затъмнение, наблюдавано в Северна Америка в понеделник продължава часове наред да предизвиква интереса на социалните мрежи. Десетки хиляди видеа и снимки са споделени в интернет (но не вярвайте на всички – има доста фалшиви). Една селекция обаче си струва да се отбележи специално – тази на НАСА.

Снимка: Бил Ингалс/НАСА

Тази фотография, направена от четири кадъра, показва Международната космическа станция, с нейните шестима души на борда, да прелита пред Слънцето с 8 км в секунда по време по време на частичното затъмнение. Погледът е от Вашингтон.

Снимка: Обри Джеминяни/НАСА

Явлението „Броеницата на Бейли“ се наблюдава, когато луната направи последната си „стъпка“, за да скрие изцяло Слънцето при пълно затъмнение. Снимка от Орегон.

Снимка: Логан Джонсън

Затъмнението през листата на дърветата, като сенки на полумесеци. Кадър от Сиатъл.

Снимка: Марк Шнайдер

„Затъмнението на дланта на ръката ми.“ Явлението тук се наблюдава чрез индиректен метод. Снимка от Арлингтън.

Снимка: Микайла Чейс

Безопасно наблюдение на слънчевото затъмнение със специална леща, от Нориджуок.

Снимка: Паоло Несполи

Докато повечето от нас наблюдаваха затъмнението от Земята, шестима души имаха шанса да видят събитието от още по-високо – Международната космическа станция. Астронавтът от Европейската космическа агенция Паоло Несполи е уловил това изображение на лунната сянка, пресичаща Америка.

Това видео е заснето с високоскоростна камера, с 1500 кадъра в секунда. На него се вижда как Международната космическа станция, с 8 км в секунда прелита пред слънцето. Погледът е от Уайоминг.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg