Зала България / 17 септември – 6 октомври 1

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Човекът, който обясни откъде идва човечеството

В Деня на еволюцията отбелязваме 211 години от рождението на Чарлс Дарвин

Чарлз Дарвин (1809 - 1882). Снимка: Уикипедия - Човекът, който обясни откъде идва човечеството

Чарлз Дарвин (1809 - 1882). Снимка: Уикипедия

На днешния ден светът отбелязва Международния ден на Дарвин, известен и като Ден на еволюцията.

Британският самоук учен, създал теорията на еволюцията, е бил странен като повечето гении. Всъщност, като дете е бил слаб ученик, не се интересувал от скучните предмети в училище. Баща му Еразъм е бил хирург и Дарвин виждал бъдещето си като негов асистент. Дори пробвал, но не му харесало.

Естествената история го привлякла още когато бил на 8 години, когато започнал да събира растения и животни. Но вярвал, че няма правото да отнема живот и затова търсел мъртви бръмбари за колекцията си. Убеждението му обаче не траяло дълго – в по-късен етап от живота си Дарвин станал член на екзотичния клуб „Глътън“, чийто девиз бил „да изядем максимално много екзотични зверове“.  Многобройните експедиции на Дарвин го направили негласен победител в необявеното състезание между членовете на клуба – на трапезата му се появявали броненосци, пуми, костенурки, игуани и щрауси. Но любимото му лакомство били гризачите агути от Бразилия.

Въпреки познанията си за генетиката, Дарвин се оженил за братовчедка си. По-късни изследователи на живота му смятат, че това е причината три от десетте му деца да умрат в ранна възраст, а останалите да растат болнави и слаби.

Освен задълбочени изследвания на флората и фауната, Дарвин водел и огромна кореспонденция. Пишел си с над 2000 души, а писмата му са общо над 15 хиляди. От 70-те години на миналия век група изследователи на Дарвин се опитва да систематизира и публикува всички писма на учения, но досега са издадени „само“ 15 тома кореспонденция. Един от хората, с които Дарвин си пишел често, бил Карл Маркс, който винаги изразявал подкрепата си за теорията на Дарвин.

Пет години отнело околосветското пътешествие на Чарлз Дарвин на платнохода „Бигъл“, започнало през 1831 г. Със себе си на път ученият агностик взел Библията и книги на Милтън и Хумболд. От продължителната експедиция донесъл образци от екзотични растения. Всъщност и днес в Кралската ботаническа градина в Лондон има растения, поникнали от засадените през 1836 г. семена. Твърди се, че от Галапагос Дарвин е донесъл със себе си и костенурка, която през 2006-а почина на преклонната 176-годишна възраст в австралийска зоологическа градина.

С името на Дарвин са наречени много неща, но едно от най-интересните е ежегодната „Награда Дарвин“, създадена в САЩ, която се връчва на нелепо загинали поради собствената си глупост хора. Тя носи името на известния учен еволюционист, защото отчита приноса на нелепо загиналите към изчистването на човечеството от неподходящи гени.

В края на миналата година илюстрованата и адаптирана за деца Дарвинова „Произход на видовете“ под авторството на българката Сабина Радева стана една от най-продаваните книги във Великобритания. В началото на 2020 г. тя излезе в превод на български под знака на издателство „Хермес“.

Вижте още: БЪЛГАРКА ПРЕРАЗКАЗА „ПРОИЗХОД НА ВИДОВЕТЕ“ НА ДАРВИН

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90