Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 2 години

Човекът, който сътвори няколко вселени

Тери Пратчет остави след себе си 41 романа, 5 разказа, 4 карти и атласи, 10 справочника, една готварска книга и милиони благодарни читатели

Тери Пратчет (1948 - 2015). Снимка: ЕПА/БГНЕС - Човекът, който сътвори няколко вселени

Тери Пратчет (1948 - 2015). Снимка: ЕПА/БГНЕС

„Всичко е лъжи. Просто някои са по-хубави от другите, това е всичко. Хората виждат онова, което си мислят, че виждат. Дори аз съм една лъжа. Но успявам да я пробутам.“
Тери Пратчет

На днешния 28 април сър Тери Пратчет щеше да навърши 73 години. Волнодумецът, оставил няколко вселени след себе си, си извоюва място сред безсмъртните в литературата редом с Чарлз Дикенс и Дж. Р. Р. Толкин.

Съдбата е причина Тери Пратчет да стане писател. Родителите му са родом от град Хей он Уай в Уелс. Градът е известен като „градът на книгите”. Никъде другаде в Обединеното кралство няма толкова книжарници и букинисти. В ранното си детство той не обичал особено да чете, но веднъж родителите му уж случайно му подхвърлили „Шумът на върбите” и така започнала ненаситната му любов към литературата. Втората му любов била астрономията.

Той започва да пише не толкова рано, колкото би желал – вече е на цели 13 години, когато публикува първия си разказ в престижно списание за научна фантастика и получава първия си професионален хонорар от 14 долара. С него си купува пишеща машина.

Когато разбира, че никога няма да може да спре да пише, напуска училище и става журналист. А през 1980 г. става пресаташе на Централния съвет на електростанциите и отговаря за пет атомни електростанции.

Истинският успех идва при него през 1983 г., когато публикува първата книга от все още незамисления в цялост, още несъществуващ наистина Свят на диска – „Цветът на магията”. Замислена като пародия на набиращия скорост жанр фентъзи, „Цветът на диска” всъщност отваря вечен портал към Анкх Морпор и вселената, която стои на гърба на костенурка. Днес този свят е побран в 41 романа, 5 разказа, 4 карти и атласи, 10 справочника и една готварска книга.

През 1987 г. сър Тери изоставя електричеството и се заема изцяло с литература. Годишно изпод перото му излизат средно по две книги. Според статистика от 2003 г. делът на продадените книги с твърди корици на Пратчет сред цялата продавана във Великобритания белетристика е 3,4% като количество и 3,8% по финансови параметри. Преди него е само Джоан Роулинг с 6% и 5,6% съответно. Общият тираж на книгите му по това време в целия свят надхвърля 40 милиона копия. Днес това количество вече е двойно. През цялото последно десетилетие на миналия век Пратчет е бил най-четеният писател във Великобритания. 15 от неговите книги са влезли в списъка на Би Би Си „200 най-добри книги”.

Пред 1998 г. Тери Пратчет става кавалер на Ордена на Британската империя за принос към литературата. Той посреща наградата си подобаващо с думите:

„Предполагам, че „принос към литературата” означава въздържание от опитите да се пише каквото и да било“.

По-късно Тери Пратчет става доктор по литература в четири университета, а през 2009-а кралицата го обявява за рицар, какъвто всъщност е бил цял живот.

Сър Тери казвал, че неговите увлечения са „да пише, да се разхожда, компютрите и животът”. Пожелава да напусне живота по своя воля, след като се разболява от Алцхаймер. Работи до последния си дъх. Когато вече не можел да пише, на помощ му идва компютърна програма, която превръща речта му в текст.

„Ако не превърнеш живота си в история, просто ставаш част от нечия друга история”, казваше сър Тери.

Неговият живот вече е цяла поредица от незабравими и вечни истории.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg