Зала България / 17 септември – 6 октомври 2

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Човешката коса лишава гълъбите от пръсти

Изследване установи, че броят на фризьорските салони в даден район влияе върху нивото на изгубени пръсти при тези птици

Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков - Човешката коса лишава гълъбите от пръсти

Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Всеки, който се е загледал в гълъбите, изпълващи софийските площади и градинки, вероятно е забелязал, че доста от тях имат по един или дори два липсващи пръста на краката. Дълго време учените предполагат, че причина за тези осакатявания при гълъбите в градска среда е някаква форма на инфекция, реакция на химически замърсители или резултатите от механични увреждания, довели до некроза на тъканта. Но изследователи във Франция са установили, че са се натъкнали на истинския виновник: човешката коса.

Екип от Националния природонаучен музей и университета в Лион е регистрирал появата и степента на наранявания на краката при гълъбите, които прекарват време на 46 места в Париж. Изследването е установило, че човешкото замърсяване вероятно играе роля в почти всички случаи на липсващи пръсти на краката на гълъбите и че по-малък брой птици живеят в районите с по-високи нива на въздушното и звуково замърсяване, отколкото в зелените и по-тихи райони. Забелязано е също, че осакатяванията не засягат съвсем младите гълъби и че тяхната поява и честота нямат връзка с оцветяването на оперението или чувствителността на гълъба към инфекциозни заболявания.

Може би най-поразителното откритие на екипа е, че тенденцията с нараняванията на краката „нараства с увеличаване на плътността на фризьорските салони“ – предположението е, че птиците често губят пръсти, заплитайки ги в изхвърлена човешка коса.

Екипът предполага, че увеличаване на зелените площи може би ще бъде от полза за популациите от птици, които много жители на града смятат за вредители. Но в действителност те служат достойно на науката.

„Измерването на въздействието на градското замърсяване върху биоразнообразието е важно за разпознаването и проследяване на потенциалните адаптации и мерки за опазване на дивата природа дори и в градските центрове“, пишат учените.

Проучването е публикувано в списание „Biological Conservation“ със заглавие „Загубата на пръсти при градските гълъби в резултат от човешка дейност”. Въпросът защо този проблем не се среща при врабчетата и другите градски птици, не е изследван.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg