VAKLUSH_BANNER 3A

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Човешки зоопарк в 21 век

Скандален проект използва цветнокожи актьори като експонати

Цветнокожият "експонат" държи кошница с отрязани ръце. - Човешки зоопарк в 21 век

Цветнокожият "експонат" държи кошница с отрязани ръце.

Антирасистка имитация на „човешки зоопарк“ от 19 в. предизвиква силно поляризирани чувства по света. Проектът на южноафриканския художник и куратор Брет Бейли е наречен Exhibit B и включва цветнокожи актьори в качеството на експонати. В момента скандалната изложба гостува в Московския музей на съвременното изкуство в рамките на фестивала „Територия“.

Десетки цветнокожи актьори мълчаливо стоят на постаменти, седят в клетки, лежат на операционни маси, носят намордници или пък се превръщат в обекти от холандски натюрморт. Идеята на Exhibit B е да пресъздаде т.нар. „човешки зоопаркове“, които са били любими атракциони на европейците през XIX век. Белите хора показвали африканците по панаири, присмивали им се и извършвали опити, с които „доказвали“ расовото несъвършенство на чернокожите и посочвали грешките на еволюцията.

Експозицията е създадена в стил „блексплоатация“ – като холивудските филмите за чернокожи от 60-те и 70-те години. „Сюжетът“ в Exhibit B е вдъхновен от документални разкази за плантатори, носещи кошници с отрязани черни ръце; африканки, които са били принуждавани да варят главите на хора от своето племе; кастрации и псевдонаучни опити и расови теории. За саундтрака пък отговаря хор от отрязани глави.

Преди около месец в Лондон пърформънсът на Брет Бейли (художник и борец срещу апартейда) беше бойкотиран. Над 23 000 души се включиха в подписка за забрана на изложбата. Още двеста активисти блокираха входа на артцентъра „Барбикан“, където трябваше да бъде показана Exhibit B. В крайна сметка проектът беше отменен заради „заплахи за сигурността на изпълнителите, зрителите и персонала“.

Противниците на Exhibit B смятат, че той нарушава правата на цветнокожите, а безмълвните „експонати“ само допълнително затвърждават расовите стереотипи. Поддръжниците на Брет Бейли пък смятат, че темата и изразните средства са подбрани много адекватно, а самата изложба е „просветителска и хуманистка“.

B02-a

B03-a

B04-a

B05-a

Авторът на проекта Exhibit B Брет Бейли

Авторът на проекта Exhibit B Брет Бейли

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС