Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

ЧРД, Дейвид Гилмор!

Дейвид Гилмор е звезда и без Роджър Уотърс, но „Пинк Флойд“ бе нещо значително по-голямо от сбора на съставните си части. Снимка: ЕПА/БГНЕС - ЧРД, Дейвид Гилмор!

Дейвид Гилмор е звезда и без Роджър Уотърс, но „Пинк Флойд“ бе нещо значително по-голямо от сбора на съставните си части. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Днес Дейвид Гилмор, китарист, вокалист и автор в „Пинк Флойд“, става на 73 години. В историята на рока има няколко емблематични тандема, които доказват, че дори в такова индивидуалистично занимание като музикалното изкуство, малките колективи могат да имат магическата сила. В това отношение една от най-успешните такива двойки, е по-добрата половинка от „Пинк Флойд“ – Роджър Уотърс и Дейвид Гилмор.

За разлика от тандеми, в които освен бизнес съществуват и чисто приятелски отношения (като Ленън-Маккартни и Джагър-Ричардс), Уотърс и Гилмор не се преструват, че се харесват. Дори и двамата да бяха написали заедно само три песни – „Shine On You Crazy Diamond“, „Wish You Were Here“ и „Comfortably Numb“ – или пък „Time“, „Breathe“ и „Dog“ (те са повече от 30), пак щяха да останат в историята на музиката.

Вероятно всеки от тях би станал звезда и без съучастието на другия, но „Пинк Флойд“ е нещо значително по-голямо от сбора на съставните си части. Или както казва Роджър Уотърс:

„Песните, които направихме заедно с Дейвид, доказват, че за да свършиш добра работа с някой друг, няма нужда нито да сте приятели, нито да се харесвате“.

Честит рожден ден, Дейвид Гилмор!

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС