Този текст е публикуван преди повече от 1 година

Чудо някакво, бяла врана. Не като нас

Хората на книгите и рисунката се сбогуват с Яна Левиева, отвъд тукашното добра

Яна Левиева получава наградата „Златна четка“ за художествено оформление на книги през 2016 г. Снимка: БГНЕС/Веселина Божилова - Чудо някакво, бяла врана. Не като нас

Яна Левиева получава наградата „Златна четка“ за художествено оформление на книги през 2016 г. Снимка: БГНЕС/Веселина Божилова

Една от най-големите и талантливите, красиво създание, свято същество, самоироничен и светъл човек – не като нас. Това са част от думите на хората на изкуството в България – писатели, художници, издатели, поети, – които се сбогуват в социалните мрежи с отишлата си художничка Яна Левиева. Илюстраторката, авторка на някои от най-забележителните корици на книги у нас, почина на 51-годишна възраст. Представяме ви част от топлината, с която приятелите и колегите ѝ я изпращат да лети високо в светлината.

Георги Господинов, писател

Милата Яна Левиева си отиде…

През 90-те правехме заедно Литературен вестник, почти всичките ми книги – от Черешата… през Естествен роман, Историите, Гаустин, Физиката, Там, където не сме – са от нея, това са близо трийсет години. Беше несвоевременно добра в това, което правеше, отвъд тукашното добра! Най-добрият и най-смиреният, не кротък, а смирен и самоироничен човек. Самоироничен и светъл, без таена злоба, без суета, чудо някакво, бяла врана. Не като нас.

Фантастико

Лек път, Яна, знам, че не обичаш много приказки и изобщо да се говори за теб, камо ли да те похвалят. Прости многословието и до… там, където не сме.

ПП: Мисля, че като мине малко време, дължим, не на Яна, на себе си, една скромна изложба с нейните рисунки, колажи и корици. Приживе нямаше как да я убедим.

Манол Пейков, издател

Отиде си Яна Левиева, една от най-големите и най-талантливите. Благодаря ти, Яна – за кориците и илюстрациите, които изпреварваха умовете и времето. Единствено сърцата ни винаги успяваха да бъдат в крак с тях. Благодаря ти, че имахме щастието да бъдем твои съвременници.

Eмануил А. Видински, писател

Работя близо до дома ѝ. Често я виждах да разхожда кучето си, ситняха заедно в еднаква крачка, а пискюлите на шапката ѝ винаги са ме усмихвали, как подрипваха на всички страни. Не си бях дал сметка, че не съм я засичал от известно време из квартала.

Когато поех Издателство „Панорама“, я помолих да направи нов изглед на списанието. Създаде го бързо, вещо и талантливо и то изглежда така и до днес.

С нея работех лесно, защото беше професионалист, знаеше какво прави и знаеше, че в направата на една книга или списание участват много хора и искаше да свърши своята част бързо и отговорно.

Почивай в мир, Яна.

Капка Кънева, художник

Отишъл си е един от ангелите на това, което обичам най-много. Прекрасна Яна Левиева, лети високо в светлината!

Светлозар Желев, литературен активист

Яна Левиева оставя след себе си толкова много красота, финост, естетика и стил, книги и изображения, въображение и талант, човещина и топлина, че винаги ще бъде тук сред нас и в нас. Познавам повечето от прекрасните ѝ споделяния на образи по корици и книги, работихме по различни неща заедно и малкото ни лични срещи са напълно достатъчно да съм сигурен в нейната вечност. Поклон, Яна.

Иван Димитров, писател, драматург

Докато се занимаваме със злободневие, тихо си отиват важни хора. Благодаря за всички корици, Яна Левиева. Книгите помнят своите създатели.

Виктор Самуилов, писател

Напусна ни Яна Левиева… Поклон. Признателност. Обич.

Румен Леонидов, поет, издател

Сбогом на Яна Левиева! Голям талант, красиво създание, свято същество, Бог да дари душата ти с много Светлина, миличка!

Дамян Дамянов, художник

Яна Левиева (1967 – 2018)

Особено ние, които работим в полето на книгата, ѝ дължим неизразимо много. Благодарим, Яна, и поклон!

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах