VivaPay

Този текст е публикуван преди повече от 1 година

Чудо някакво, бяла врана. Не като нас

Хората на книгите и рисунката се сбогуват с Яна Левиева, отвъд тукашното добра

Яна Левиева получава наградата „Златна четка“ за художествено оформление на книги през 2016 г. Снимка: БГНЕС/Веселина Божилова - Чудо някакво, бяла врана. Не като нас

Яна Левиева получава наградата „Златна четка“ за художествено оформление на книги през 2016 г. Снимка: БГНЕС/Веселина Божилова

Една от най-големите и талантливите, красиво създание, свято същество, самоироничен и светъл човек – не като нас. Това са част от думите на хората на изкуството в България – писатели, художници, издатели, поети, – които се сбогуват в социалните мрежи с отишлата си художничка Яна Левиева. Илюстраторката, авторка на някои от най-забележителните корици на книги у нас, почина на 51-годишна възраст. Представяме ви част от топлината, с която приятелите и колегите ѝ я изпращат да лети високо в светлината.

Георги Господинов, писател

Милата Яна Левиева си отиде…

През 90-те правехме заедно Литературен вестник, почти всичките ми книги – от Черешата… през Естествен роман, Историите, Гаустин, Физиката, Там, където не сме – са от нея, това са близо трийсет години. Беше несвоевременно добра в това, което правеше, отвъд тукашното добра! Най-добрият и най-смиреният, не кротък, а смирен и самоироничен човек. Самоироничен и светъл, без таена злоба, без суета, чудо някакво, бяла врана. Не като нас.

Фантастико: Смелостта да бъдеш различен

Лек път, Яна, знам, че не обичаш много приказки и изобщо да се говори за теб, камо ли да те похвалят. Прости многословието и до… там, където не сме.

ПП: Мисля, че като мине малко време, дължим, не на Яна, на себе си, една скромна изложба с нейните рисунки, колажи и корици. Приживе нямаше как да я убедим.

Манол Пейков, издател

Отиде си Яна Левиева, една от най-големите и най-талантливите. Благодаря ти, Яна – за кориците и илюстрациите, които изпреварваха умовете и времето. Единствено сърцата ни винаги успяваха да бъдат в крак с тях. Благодаря ти, че имахме щастието да бъдем твои съвременници.

Eмануил А. Видински, писател

Работя близо до дома ѝ. Често я виждах да разхожда кучето си, ситняха заедно в еднаква крачка, а пискюлите на шапката ѝ винаги са ме усмихвали, как подрипваха на всички страни. Не си бях дал сметка, че не съм я засичал от известно време из квартала.

Когато поех Издателство „Панорама“, я помолих да направи нов изглед на списанието. Създаде го бързо, вещо и талантливо и то изглежда така и до днес.

С нея работех лесно, защото беше професионалист, знаеше какво прави и знаеше, че в направата на една книга или списание участват много хора и искаше да свърши своята част бързо и отговорно.

Почивай в мир, Яна.

Капка Кънева, художник

Отишъл си е един от ангелите на това, което обичам най-много. Прекрасна Яна Левиева, лети високо в светлината!

Светлозар Желев, литературен активист

Яна Левиева оставя след себе си толкова много красота, финост, естетика и стил, книги и изображения, въображение и талант, човещина и топлина, че винаги ще бъде тук сред нас и в нас. Познавам повечето от прекрасните ѝ споделяния на образи по корици и книги, работихме по различни неща заедно и малкото ни лични срещи са напълно достатъчно да съм сигурен в нейната вечност. Поклон, Яна.

Иван Димитров, писател, драматург

Докато се занимаваме със злободневие, тихо си отиват важни хора. Благодаря за всички корици, Яна Левиева. Книгите помнят своите създатели.

Виктор Самуилов, писател

Напусна ни Яна Левиева… Поклон. Признателност. Обич.

Румен Леонидов, поет, издател

Сбогом на Яна Левиева! Голям талант, красиво създание, свято същество, Бог да дари душата ти с много Светлина, миличка!

Дамян Дамянов, художник

Яна Левиева (1967 – 2018)

Особено ние, които работим в полето на книгата, ѝ дължим неизразимо много. Благодарим, Яна, и поклон!

Подкрепете ни!

Скъпи читатели, „Площад Славейков“ има нужда от вас.

Никога до днес не сме разказвали за трудностите, които има нашата медия сред конкуренцията на сензационната журналистика и паразитирането на редица популярни сайтове с авторски текстове от нашия онлайн площад. Истината е, че съществуването ни е възможно благодарение основно на културните институции, които ни ценят като истинския културен портал на България.

Сега се намираме в извънредна ситуация. Колапсът на родния културен живот ще се отрази фатално на „Площад Славейков“. А точно днес, когато изолацията става начин на живот, ние осигуряваме достъп до културата във вашия дом, даваме ви това, от което карантината ви лишава.

Затова се надяваме да ни подкрепите и да минем през критичните времена заедно. С вашата помощ „Площад Славейков“ ще продължи да бъде прозорец към културата и към света.

Ако цените нашето присъствие в интернет, ако държите на нашата позиция, независимо дали сме на едно мнение с вас, ако желаете и занапред да бъдем част от вашето ежедневие, подкрепете ни!

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg