Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 1 година

Чудовищата не са най-страшното

„Рога“ на продуцента Гийермо дел Торо с премиера за България навреме за Хелоуин (видео)

Ужасът във филма не разчита само на свръхестественото и на кървавите убийства. Снимка: IMDb - Чудовищата не са най-страшното

Ужасът във филма не разчита само на свръхестественото и на кървавите убийства. Снимка: IMDb

История от фолклора и действителността на тежките икономически условия са истинският ужас в новия филм „Рога“ от продуцента Гийермо дел Торо, носител на „Оскар“ за „Формата на водата“. Хорърът, който ще тръгне по кината у нас тъкмо за Хелоуин, проследява историята на едно мълчаливо момче, криещо тайна, напът да помете целия град.

Действието на „Рога“ се развива в малко градче в Орегон. Началната учителка Джулия (Кери Ръсел) и местният шериф и неин брат Пол (Джеси Плeмънс) откриват, че едно от децата в училище – Лукас (Джереми Т. Томас), крие тайна със смъртоносни последици за целия град. Лукас знае за съществуването на Уендиго, чудовище, което за съгражданите му не е нищо повече от фолклорна легенда.

Ужасът във филма не разчита само на свръхестественото и на кървавите убийства. Филмът наслагва и тежък социален контекст, показвайки семейното насилие и борбата за оцеляване в недоимък.

Режисьор на хоръра е Скот Купър (мюзикълътЛудо сърце“). Творчеството му е разнообразно – във филмографията му са още трилър-драма („Извън пещта“), гангстерски филм („Черна служба“) и уестърн („Hostiles“). Върху стила му влияят филми като „Не поглеждай сега“, „Заклинателят“, „Мълчанието на агнетата“ и „Сиянието“, затова навлизането му в хорър киното е за него естествено продължение на интересите му.

Как бих могъл да разгледам какво се случва днес в Америка и по някакъв начин да свържа тези теми в хорър филм? За мен най-добрите представители на жанра предлагат някаква форма на социален коментар, докато в същото време дълбаят в страховете и слабостите, които тормозят толкова много хора“, коментира режисьорът, цитиран от разпространителите на филма у нас „Форум Филм“.

„Рога“ служи като метафора за отекващата и до днес историческа травма, причинена на коренното население на Северна Америка – за „културния канибализъм“, идващ под формата на капитализма, както и за деградиращото отношение на хората към природата. Филмът обединява желанието на Купър и Дел Торо да предложат различен поглед към тези теми – който носи атмосферата на реални места и хора, но и отглас от приказните и митични истории, съпътстващи живота ни от зората на човечество.

Българската премиера на „Рога“ е на 29 октомври, два дни преди католическия празник Вси светии, който традиционно се отбелязва в последния ден на октомври.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах