Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Чудовището Депардийо: Светът се движи към пропаст

Френската кинолегенда открива в Корана това, което липсва в съвременното общество – желание

На 68 години, Жерар Депардийо често разглежда темата за смъртта в мрачната си, на места горчива книга. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Чудовището Депардийо: Светът се движи към пропаст

На 68 години, Жерар Депардийо често разглежда темата за смъртта в мрачната си, на места горчива книга. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Жерар Депардийо е чудовище – така поне е нарекъл автобиографията си, която обхваща повече от половин век кариера в театъра и киното на френската легенда. В мемоарите си актьорът говори за това, което нарича „липса на желание“ в съвременното общество. Но заявява, че открива търсеното в Корана, предава „Франс прес“.

„В описанието на рая на Аллах има истинска визия за желанието – пише Депардийо, но във връзка с ислямистките екстремисти, които използват Корана, за да обосноват атаките си, добавя: – Това няма нищо общо с образа на рая, който полуидиотите, никога не чели Корана, имат, мислейки си, че им се обещават 72 девици.“

На 68 години, актьорът често разглежда темата за смъртта в мрачната си, на места горчива книга, която смесва истории за връзките му в киното с мисли за любими писатели.

„Смъртта не ме тревожи – казва Депардийо и заключава: – Всеки ден, всеки час, във всеки момент трябва да живееш.“

Актьорът се пита как да продължиш напред в „цивилизация, която постепенно се лишава поводите за съществуването си?“ – в контекста на размишления на Стефан Цвайг, на когото посвещава цяла глава от автобиографията си. Четенето на творбите на Цвайг е нужно, отбелязва Депардийо, защото „светът се движи към пропаст“.

„Чудовище“ говори и за бедното детство на акьора в централна Франция и откриването на театъра от него. И след кариера, в която играе редом до Катрин Деньов и София Лорен, той дава детайли за препятствията, променили живота му. Разказва се за ранните му срещи с режисьора Клод Режи и писателката Маргьорит Дюрас, до късните му отношения с величия като Франсоа Трюфо и Бернардо Бертолучи, оформили кариерата му.

След противоречивото си бягство от Франция, за да избегне високите данъци – първо в Белгия, а след това и с получаването на руски паспорт, Депардийо засяга и една от любимите си теми от миналото – хуленето на Франция.

Актьорът предпочита „да е свободен пред това да е французин“, пише той и добавя:

„Това не значи, че се отричам от страната си“.

Въпреки че често го тегли към нихилизма в автобиографията, Депардийо заявява, че в руската провинция Саранск, където има дом, е открил „как може отново да имаш надежда“.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg