Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 2 години

Чумата се лекува с бълвоч от жаба, пише Нютон през XVII в.

Бележки на учения за епидемията от 1665-1666 г. ще бъдат предложени на търг

Детайл от портрет на Исак Нютон, рисуван от Джеймс Торнхил около 1712 г. Репродукция: Уикипедия - Чумата се лекува с бълвоч от жаба, пише Нютон през XVII в.

Детайл от портрет на Исак Нютон, рисуван от Джеймс Торнхил около 1712 г. Репродукция: Уикипедия

С повръщано от жаба се лекува чума, гласят записки на Исак Нютон от XVII в. Две непубликувани страници с бележки на учения, водени по книгата „De Peste“ (1667) на Ян ван Хелмонт, ще бъдат предложени на онлайн търг на „Бонамс“ тази седмица.

Когато пише това, Нютон е студент в колежа „Тринити“, Кеймбридж. По същото време във Великобритания настъпва чумата, която убива 100 хил. души само в Лондон между 1665-а и 1666 г. и учебното заведение е принудено да затвори.

Когато се завръща в Кеймбридж през 1667 г. вече като преподавател, той започва да изучава работата на Ван Хелмонт, който работи като лекар в Амстердам по време на чумата от 1605 г. Анализът на Нютон на „De Peste“ е най-голямото му и единствено писмено изявление по темата, познато на експертите, твърдят от „Бонамс“, като тези две страници са „от голямо значение за Нютоновата работа, както и особено значими в настоящия контекст“.

В бележките е включен пример с мъж, който докоснал „заразени документи, незабавно почувствал болка като от убождане с игла, на пръстта му се появила язва и починал за два дни“. Нютон посочва, че „места, заразени с чума, трябва да се избягват“.

Нютон пише, че срещу чума „най-доброто е жаба, окачена на краката си в комин за три дни, която накрая повръща на подложка от жълт восък и в бълвоча има различни насекоми. Малко след това жабата умира. Комбинирането на праха от жабата с екскрементите и серума се оформят в таблетки и се слагат на засегнатата зона, за да се извлече отровата“.

Записките на Нютон за чумната епидемия са били съхранявани в частна колекция и досега не са били публикувани. Снимка: „Бонамс“

Въпреки почитта на поколенията към Нютон, бележките му по темата за чумата досега не са били публикувани. Когато той умира през 1727 г., огромният му архив отива при племенницата му. До 1872 г. наследството остава в семейството, когато близките му решават да го дарят на колежа „Тринити“. От там обаче приемат само записките му по математически и научни теми и връщат на наследниците бележките върху по-противоречиви теми като алхимия, теология и философия. Тези документи, сред които са и размислите на Нютон върху книгата на Ван Хелмонт, са продадени през 1936 г. и отиват в частна колекция.

Ръкописните страници са оценени на между 80 и 120 хил. долара и ще бъдат предложени на онлайн аукцион, който ще продължи до 10 юни. В търга влиза и подписано копие на последната поема на Уолт Уитман „A Thought of Columbus“.

ВАКЛУШ 1

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах