Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Чужденец начело на Британския музей за пръв път от 150 години

Хартвиг Фишер никога не е работил на Острова, но е бил съкуратор на изложба в „Тейт“

Британският музей е най-популярната туристическа атракция на Острова. - Чужденец начело на Британския музей за пръв път от 150 години

Британският музей е най-популярната туристическа атракция на Острова.

Чужденец оглавява Британския музей за първи път от век и половина. Начело на един от най-престижните културни институти в света застава германският историк на изкуството Хартвиг Фишер, чието назначение все още предстои да се потвърди официално, предава Би Би Си.

През декември Нийл Макгрегър обяви, че слиза от директорския пост на Британския музей – най-популярната атракция за туристите във Великобритания, посрещнала 6,7 милиона посетители през 2014 г.

Според „Таймс“ управата на музея вече е одобрила назначението на Фишер и само предстои да бъде подписана скоро от министър-председателя Дейвид Камерън. Германецът е бивш директор на музея „Фолкванг“ в Есен, както и генерален директор на Музея на изкуството в Дрезден.

За последно небританец е бил ръководител на Британския музей от 1856 до 1866 г. – роденият в Италия сър Антони Паници.

Хартвиг Фишер никога не е работил постоянно на Острова, но през 2006 г. бе един от кураторите на изложбата на Василий Кандински в музея за модерно изкуство „Тейт“ в Лондон.

Той е изучавал история на изкуството, история и класическа археология в Бон, Берлин, Рим и Париж и има доктурантура по философия от Университета в Бон. Роден в Хамбург през 1962 г., 52-годишният учен говори немски, английски, френски и италиански.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg