Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

CNN за Бузлуджа, комунистическия НЛО на България

Разказ от зловещите вътрешности на умиращата комунистическа реликва

Навръх Стара планина, мястото на паметника е избрано заради негово историческо значение - в прохода Шипка, където са се провели паметни битки между български бунтовници и Османската империя през 1868 г. Снимки: Емил Георгиев - CNN за Бузлуджа, комунистическия НЛО на България

Навръх Стара планина, мястото на паметника е избрано заради негово историческо значение - в прохода Шипка, където са се провели паметни битки между български бунтовници и Османската империя през 1868 г. Снимки: Емил Георгиев

Ден преди клетвата на новия президент на България, предложен от БСП, CNN предлага в сайта си любопитен разказ от зловещите вътрешности на умиращата комунистическа реликва на Бузлуджа, известна у нас като Чинията. На три часа път от София, в сърцето на Стара планина, покрит с дупки път лъкатуши към връх Бузлуджа и води до Българския НЛО, пише Джарид Салем. 

Издигаща се на върха, тази сложна конструкция, която се вижда от километри, предизвиква тревожно вълнение у тези, които за първи път спрат погледа си на нея. Червена звезда, символ на комунизма, оглежда изпитателно долината от върха на своята 70-метрова кула. Обширната, подобна на космически кораб база, е като извадена от стар научно-фантастичен филм.

Сравнението с НЛО е оправдано. Официално наречен Дом-паметник на Българската комунистическа партия, но по-известен като Паметника на Бузлуджа, той привлича вниманието на любопитни изследователи на архитектурни руини от цял свят от средата на 90-те години.

Стотици изоставени комунистически паметници са разпръснати по целия Балкански полуостров, но малцина будят толкова голям интерес. Пътуването до Паметника на Бузлуджа минава през живописни земеделски земи и пасторални села. При липсата на обществен транспорт до върха, единствена възможност на посетителя е да се качи сам дотам.

Зона на битки

С изглед към Стара планина, мястото на паметника е избрано заради негово историческо значение. Местоположението му е в средата на прохода Шипка – свидетел на поредица от паметни битки между български бунтовници и Османската империя през 1868 г. Няколко години по-късно, по време на Руско-турската война от 1877-78, малка армия накрая спира османците на връх Св. Никола, което води до независимостта на България.

Buzludja3

Поглед към Орлово гнездо от върха на Паметника на свободата, известен като „Шипка“.

На 2 август, 1891 г., група мъже се събират на върха, за да основат Българската социалдемократическа партия, която по-късно се превръща в Българската комунистическа партия. Заради историческото значение на мястото правителството одобрява стоежа на огромен паметник, с който да бъде отбелязан напредъка на комунистическа България. През 1981-а, след близо 8-годишно строителство, Паметникът на Бузлуджа е открит. Гигантският монумент се използва за официални празненства и тържествени събития до рухването на съветската система, което води до затварянето му през 1989-а.

Buzludja2

Графити покриват външните стени на Паметника на Бузлуджа, с лозунги като never forget your past (Никога не забравяй миналото си) и enjoy communism (Насладете се на комунизма).

Изоставен на природните стихии, без поддръжка, само за няколко години той започва да се руши. Днес расте броят на туристи и авантюристи, пристигащи като на поклонение, за да изследват това гниещо комунистическо светилище. Графити покриват външните стени, с лозунги като never forget your past (Никога не забравяй миналото си) и enjoy communism (Насладете се на комунизма), изрисувани на входа, който е бил заключен в продължение на години.

Тържествената зала

Тържествената зала е била покрита със сложни мозайки. Корниз около външната страна на огромната, цилиндрична сграда води до дупка високо в бетона. От тук, на свой риск, ако се изкачат внимателно, нарушителите могат да получат достъп до вътрешността на Паметника на Бузлуджа. Интериорът е зловещ и застрашителен. Боклуци и отломки са разпръснати по пода и всяка крачка отеква в разпадащите се стени. Разбито стълбище води до огромна зала, първоначално наречена Тържествена.

Кръглото пространство е заобиколено с над 500 кв. метра сложни мозайки. Ликовете на известни български политици, както и на Маркс, Енгелс и Ленин продължават да бдят над залата. С годините покривът бързо се срутва, което позволява на дъжд, сняг и светлина да проникват в сградата. В центъра на тавана има друга огромна мозайка, изобразяваща иконичната емблема „сърп и чук“. С времето и тя е на път да падне.

Buzludja6

Иконичната емблема „сърп и чук“ също е на път да се разпадне. Снимка: БГНЕС

Над залата е външният пръстен, с още мозайки и изглед към прохода Шипка. Пътят надолу към сърцето на монумента води до поредица от тунели и сервизни помещения, повечето пълни с дъждовна вода, отломки и паяжини. Допълнително проучване води до корозирали тръби по тесен проход, който се изкачва към върха на кулата. Стара шахта се издига вертикално в неизвестността, скрити отляво стълби водят нагоре. Това е мястото, където започва тъмнината. Придвижвайки се с фенерче и опипом в тъмното, е възможно да се изкачите по ръждясалите стълби в дълбините на кулата.

Умираща реликва

Някои смятат, че структурата може да бъде възстановена и да се използва като музей. Червеникавата дневна светлина накрая започва да изпълва пространството, прецедена от разбитата комунистическа звезда най-отгоре. Наоколо е посипано с изпочупени от „иманяри“ стъкла от петолъчката, повярвали, че е направена от рубин.

Грохналата вентилационна система на горните нива води до стоманен люк, който позволява достъп до открития връх на кулата. Изгледът над Стара планина е великолепен и за тези, които нямат страх от височини, катеренето по крехкото скеле и по ръба на кулата е вълнуващо преживяване.

Пейзажът около Бузлуджа  е великолепен.

Изгледът над Стара планина е великолепен.

Ако на някого му е останала още енергия, може да я изгори на слизане към двата стоманени юмрука, стиснали факли в по-ниската част на връх Бузлуджа, след което да се отправи към близкия паметник Шипка, посветен на битките, водени там по време на Освободителната война.

Връх Шипка

Паметникът Шипка

За любителите на по-културни занимания църквата в село Шипка с нейната руско-православна архитектура е достойна спирка преди завръщането в София или Пловдив.

Църквата под връх Шипка

Църквата „Рождество Христово“ край град Шипка

Бъдещето на паметника Бузлуджа е неизвестно. През последните месеци охранители спират всеки, опитващ се да проникне във вътрешността му. Много хора твърдят, че монументът трябва да бъде превърнат в музей, а има и планове за създаване на възстановителен проект, който предвижда съхраняването на структурата.

Засега паметникът стои на върха на планината като умираща реликва от трагичното комунистическото минало на Балканския полуостров. Независимо дали ще бъде възстановен, или оставен да се разпадне, българският НЛО ще продължи да привлича любопитство още много години напред.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах