Д(з)ен на Земята

Днес Денят на Земята се отбелязва за 49-и път и насочва общественото внимание към замърсяването на водите с пластмаса и употребата на горива. Снимка: WWF - Д(з)ен на Земята

Днес Денят на Земята се отбелязва за 49-и път и насочва общественото внимание към замърсяването на водите с пластмаса и употребата на горива. Снимка: WWF

Отбелязван в повечето държави по света и непознаващ раса, етнос или религия, е Международният ден на Земята. Днес, 22 април, той ще насочи вниманието към поредица от екоинициативи за опазване на околната среда и повишаване на отговорността на човечеството към своята планета. Основната и най-важна цел на този ден е да постигне единство в съжителството на човек и природа – подобно на източната практика дзен, но вместо да проповядва медитацията като начин да стигнеш до просветление, Денят на земята търси обратното – съзнателни действия и активност.

Историята

Празникът бележи началото на екологичното движение със същото име от 1970-а година и се свързва с бестселъра на Рейчъл Карсън „Тиха пролет” (Silent Spring). Книгата ѝ документира ефекта от неконтролираната употреба на пестициди през 1962 г. След продажбата на над 500 хил. копия в 24 държави, „Тиха пролет“ разпалва обществения интерес към проблемите на околната среда. Идеята един от 365-те дни в годината да бъде посветен на планетата, на която живеем, хрумва първо на американския сенатор и губернатор на щата Уисконсин Гейлорд Нелсън, след като става свидетел на огромен нефтен разлив край Санта Барбара, Калифорния.

Нелсън решил да използва от гражданската енергия, акумулирана в мероприятията против войната, и успял да изкара на улицата 20 млн. демонстранти с призив за опазване на природата. Протестът успява да излезе извън политическите рамки и само след година резултатите са налице – американското законодателство се променя с грижа за водите, въздуха, застрашените видове…

Америка за България

През 90-те усилията на движението за опазване на околната са съсредоточени в рециклирането. През 2000 г. фокусът се измества върху глобалното затопляне и алтернативните енергийни източници. За отбелязването на празника през 2010-а (когато се навършваха и 40 години от честването му) от неправителствената организация „Ден на Земята” започнаха кампания за засаждането на 1 млрд. дървета. Целта бе постигната през 2012 г. В най-скорошната история, като голяма победа за Деня на Земята се счита и подписването на т. нар. Парижко споразумение през 2015-а, което цели да ограничи глобалното затопляне до не повече от 2 градуса по Целзий до 2050-а.

Днес

През 2019 г. движението „Ден на Земята“ обръща внимание на големия екологичен проблем замърсяването с пластмаса. Организацията се стреми към елиминиране на продуктите от пластмаса за еднократна употреба и прокарване на законодателство, регулиращо изхвърлянето на пластмасови изделия.

„Ден на Земята“ ще осведоми милиони хора за здравните и други рискове, свързани с употребата и изхвърлянето на пластмасови продукти, включително замърсяването на океаните, водите и дивата природа, както и за нарастващия брой доказателства, че изхвърлянето на пластмаси създава сериозен световен проблем – коментира в изявление Катлийн Роджърс, президент на организацията. – Целите ни включват края на пластмасовите продукти за еднократна употреба, промотирането на алтернативи на изкопаемите горива, на 100% рециклиране на пластмасите, корпоративна и правителствена отговорност и промяна в човешкото поведение по въпроса за пластмасата.”

Специален дудъл (рисунка) посвещава на Деня на Земята и Гугъл – интерактивното видео показва природното разнообразие с няколко дървесни и животински вида, сред които албатрос (птицата с най-дълга ширина на крилата), гигантски секвои (най-високият вид дървета), новогвинейска жаба Paedophryne amauensis (животното с най-малки размери сред гръбначните) и амазонска водна лилия (едно от най-големите водни растения).

Денят на Земята се отбелязва и у нас – Регионалната инспекция по околната среда и водите в Пловдив организира дискусия с ученици на тема „Защитете пчелите“, образователна разходка в Цар Симеоновата градина с цел пловдивчани да опознаят биоразнообразието в парка, а от 20 до 22 април провежда в партньорство с други организации и институции фестивала „Млада синя Земя“.

Международен ден на Майката Земя

Международният ден на Майката Земя е подобен на Ден на Земята и също се отбелязва ежегодно на 22 април, съобщава „Индипендънт“. Въведен е през 2009-а от ООН и кани „всички страни-членки, организациите на Обединените нации, международни, регионални, граждански, неправителствени организации да съблюдават и разширят осведомеността за Международния ден на Майката Земя, както сметнат за добре”.

Денят на Майката Земя също се фокусира върху климатичните промени, които предстои да бъдат обсъдени днес, на десетата годишнина от отбелязването му, по време на Общото събрание на ООН. Участниците в дискусията ще разсъждават върху „осигуряването на приобщаващо, качествено и безпристрастно образование на тема предприемане на незабавни мерки за борба с климатичните промени”, както и върху „въздействието на климатичните промени върху граждани и общества, преосмислянето им как си взаимодействат със света в контекста на устойчивото развитие и премахването на бедността”.

OPERA OPEN