Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Да бъдеш Джон Малкович и да играеш Уайнстийн

„Горчиво жито“ вероятно ще разстрои някои хора, но пиесата е черен фарс, казва актьорът

„Казват, че всички в Холивуд са знаели за поведението му. Но това не е вярно – никога не е било тема на разговор, когато около мен се споменеше името Харви Уайнстийн“, твърди Джон Малкович. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Да бъдеш Джон Малкович и да играеш Уайнстийн

„Казват, че всички в Холивуд са знаели за поведението му. Но това не е вярно – никога не е било тема на разговор, когато около мен се споменеше името Харви Уайнстийн“, твърди Джон Малкович. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Джон Малкович ще изиграе главната роля в спектакъла по новата пиеса на Дейвид Мамет, вдъхновена от историята на опозорения кинопродуцент Харви Уайнстийн. 

Освен автор на текста, Дейвид Мамет е и режисьор на спектакъла, чиято премиера ще бъде на Уест Енд през юни.

„Горчиво жито“ (Bitter Wheat) се развива в наши дни и ще разкаже за Барни Фейн – покварен холивудски продуцент. Малкович описва творбата като „черен фарс за медиен магнат, който се държи много лошо“.

Вижте още: ДЕЙВИД МАМЕТ НАПИСА ПИЕСА ЗА ХАРВИ УАЙНСТИЙН

Разкази на жени, обвиняващи Уайнстийн в сексуално насилие доведоха до началото на движението #MeToo. Той отрича всички истории и ги определя като „очевидно фалшиви“.

65-годишният Малкович обяснява, че Уайнстийн е „стартовата точка“ на пиесата, а текстът е „реакцията на всички новини, които излязоха миналата година за него“. Пиесата обаче се занимава с проблема по-общо – с това как хората в развлекателната индустрия от десетилетия злоупотребяват със своето положение.

„Разбира се, че може да разстрои хора, които са изпитали подобно отношение, каквото пиесата съдържа, показва и описва – коментира актьорът, цитиран от Би Би Си. – Възможно е много хора да не я харесат. Но какво мога да направя за това? Лично аз смятам, че е чудесно написана.“

Джон Малкович е най-познат с ролите си във филмите „Опасни връзки“, „Да бъдеш Джон Малкович“, „Въздушен конвой“. На 1 февруари тръгва минисериалът „Азбучни убийства“ в платформата на „Амазон“, а последно киноманите го гледаха в нашумялото заглавие на „Нетфилкс“ „Кутия за птици“.

Вижте още: ДЖОН МАЛКОВИЧ РАЗПЛИТА „АЗБУЧНИ УБИЙСТВА“

Актьорът казва, че „обикнал“ работата си по „Азбучни убийства“, но едва ли ще се върне отново към ролята на детектив Еркюл Поаро, тъй като сериалът е „малко противоречив и не е оценен във всички среди“. През 1998 г. той участва в „Комарджии“ – продуциран от компанията на Уайнстийн. Но освен това „нямах никаква връзка с него“, добавя той.

„Казват, че всички в Холивуд са знаели за поведението му. Но това не е вярно – никога не е било тема на разговор, когато около мен се споменеше името Харви Уайнстийн“, твърди Малкович.

Малкович се надява, че не е станал „съучастник“, бидейки част от индустрия, която позволява злоупотребата с власт да продължава с години:

„Дали бих искал да знам малко повече, или да бях казал малко повече? Да, предполагам“.

Макар да мисли, че това е малко вероятно, Малкович смята, че Харви Уайнстийн може би отново ще се върне в Холивуд, защото „нищо не би ме изненадало във филмовия бизнес“ и „една от основите на обществото ни е идеята за изкупление“.

„Дали може да му се прости? Това е трудна тема. Не зависи от мен, на мен нищо не ми е сторил. Това зависи от хората, чиито животи са били засегнати“, казва Малкович.

Актьорският състав на „Горчиво жито“ все още не е обявен, оповестено е само името на комедийната актриса Доун Макишан. Малкович споделя, че една от обвинителките на Уайнстийн е проявила интерес, дори е прочела текста, но впоследствие отказала да играе, без да посочи причина.

Жанрът на „Горчиво жито“, според автора, е комедия.

„Пиесата ще разсмее много хора – твърди Джон Малкович. – Голяма част от комедията за мен съществува на кръстопътя на болката и фарса. В крайна сметка, театърът затова е театър. Много велики пиеси, направени добре, предизвикват въпроса дали да се смея, или да плача?“

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg