Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Да бъдеш голям на екрана и велик в живота

Ди Каприо събра $40 млн. в Сан Тропе за защита на планетата

Леонардо ди Каприо харчи огромна част от парите си за нещо, което си струва. Защото то вероятно ще остави много по-голяма следа от филмите му.  - Да бъдеш голям на екрана и велик в живота

Леонардо ди Каприо харчи огромна част от парите си за нещо, което си струва. Защото то вероятно ще остави много по-голяма следа от филмите му.

Има хора, които са големи актьори – някои от тях дори са велики, защото предизвикват буря в душите на милиони зрители. Има и други, които са вдъхновение и в живота – защото съграждат не само въображение, а и реалност. Присъствието на Леонардо ди Каприо в киното е забележително, но много по-удивителна е загрижеността му за опустошението, което нанася присъствието на човека в природата. Той е звезда, която харчи огромна част от парите си за нещо, което си струва. Защото то вероятно ще остави много по-голяма следа от филмите му. 

Над 40 млн. долара (36,5 млн. евро) събра Ди Каприо на благотворителна вечер в Сан Тропе преди дни за фондацията си, посветена на защитата на последните диви места на планетата.

„Ние унищожаваме горите и дивите пейзажи, замърсяваме реките и океаните, подлагаме ги на безогледен риболов – всички тези екосистеми, които не само осигуряват биоразнообразието на планетата ни, но и правят възможен живота ни. За мен е голяма гордост да участвам в тази благотворителна вечер, която ни даде възможността да направим много за защита на нашата планета“, каза пред гостите актьорът.

Времето, избрано от Ди Каприо за това събитие, бе повече от подходящо, защото съвпадна с появата на трейлъра на новия му филм „Завръщането“ (The Revenant) на Алехандро Гонсалес Иняриту. Междувременно стана ясно, че филмът не е напълно завършен: краят на филма е в снежен пейзаж. Проблемът е, че мястото за снимките, първоначално предвидено в Канада, не е могло да приеме екипите, защото целият сняг се е стопил – пряка последица от глобалното затопляне.

Според 40-годишния актьор глобалното затопляне е проблем №1 за околната среда. Затова неотдавна той дари 7 милиона долара за опазването на световния океан.

Ди Каприо засне документалния филм „Въглеводород”, в който предупреждава за катастрофално замърсяване на атмосферата с въглероден двуокис. Лентата е част от поредица, създадена от неговата фондация. В лентата Ди Каприо настоява за нов данък, с който да бъдат облагани корпорациите-замърсителки на въздуха, изпускайки прекалено много въглеводород.

„Нямаме повече нужда от мъртвата икономика на вкаменелата петролна индустрия“, обясни актьорът.

Леонардо ди Каприо е пратеник на мира на ООН. Актьорът е удостоен с това звание заради активната му позиция, свързана с опазването на околната среда. Прозвището се дава на „изтъкнати личности, внимателно подбрани от областта на изкуството, музиката, литературата и спорта, които насочват вниманието на обществото към работата на Обединените нации“.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90