POTO

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Да бъдеш Левски

Иска се лъвска смелост да играеш Апостола, макар и за няколко минути в документален филм

24-годишният Севар Иванов е познат на детската публика в Младежкия театър. - Да бъдеш Левски

24-годишният Севар Иванов е познат на детската публика в Младежкия театър.

Млад актьор с ханско име влиза в образа на Апостола в новия документален филм „105 минути София – историята на града“. Завършил НАТФИЗ преди 2 години, за краткия си път в професията Севар Иванов е познат предимно на детската публика в Младежкия театър като Пинокио, Вале Купа в „Алиса“. На 25 години – незряла актьорска възраст – Севар получава шанса да бъде Левски. На същите години, впрочем, Васил Иванов Кунчев става бунтовник и влиза в Първа българска легия на Раковски.

Актьорите, играли Левски, не са много – има случаи дори на големи имена, които са се отказвали от тази роля. Защото се иска лъвска смелост да играеш Левски. В този образ Севар ще бъде едва няколко минути. Неговото превъплъщение е част от актьорските възстановки в пълнометражния документален филм на Камен Во Студио“.

Освен Апостола, в кратката история на София актьори представят още 76 реални личности, сред тях са хан Крум, севастократор Калоян, цар Иван-Шишман, Стамболов…

„105 минути София“ представя всички исторически етапи, през които София е преминала, за да добие съвременния си вид. Разказът се движи хронологично – от първите открити артефакти в софийското поле от 6000 г. пр. Хр. до наши дни. Филмът разказва за открития в археологията, достижения в архитектурата и градоустройстовото, постижения в науката и изкуствата. Най-ярките обществено-политически събития и факти, ролята на личностите и хората, населявали града в продължение на 8000 години.

Освен актьорските възстановки, 3D анимация показва приблизително как е изглеждала древна Сердика, с амфитеатъра, църквата св. София, средновековната крепост Средец и малкото запуснато градче София при обявяването му за столица.

Режисьори на филма са Михаил Ланджев и Камен Воденичаров. Оператори са Георги Георгиев, Боби Христов, Мартин Митков, Милен Младенов, Николай Илиев, Радослав Георгиев – Багера и Юлиан Рачев. Сценарият на „105 минути София“ е на Георги Милков и сценарния екип Камен Воденичаров, Светла Стайкова, Станислав Пенев, Таня Димова и Таня Илчева. Музиката е композирана и селектирана от Любо Киров, Константин Савин и Escadia/Seaburn records. 3D анимациите са дело на екип на „МираМар филм“, Здравко Миленов и Пламен Иванов.

Премиерата на „105 минути София“ е на 18 септември в кино „Люмиер Лидл“ от 19 ч. 

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg