Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Да досъсипем София? Защо не?

Търговците на площад „Славейков“ не са чак парижки букинисти, но спонтанно организиралият се пазар за книги от 90-те е културен феномен

На площад „Славейков“ може да бъдат открити интересни и редки издания от наши дни до началото на ХІХ в. могат да бъдат открити чрез площада. Снимка: Емил Георгиев - Да досъсипем София? Защо не?

На площад „Славейков“ може да бъдат открити интересни и редки издания от наши дни до началото на ХІХ в. могат да бъдат открити чрез площада. Снимка: Емил Георгиев

„Само чукат-тракат, бълват пушеци и смрад, та в Хобитово няма покой ни денем, ни нощем. И нарочно изливат мръсотия; изпоцапаха долното течение на Рекичката, а тя се влива в Брендивин. Грешка нямат, ако са решили да превърнат Графството в пустиня.“

Новият план на Столична община за бъдещето на любимия ни площад „Славейков“ и булевард „Граф Игнатиев“ е унищожителен. Ето защо:

Още повече прахоляк, още по-малко въздух

Общината замисля края на книжния пазар на площад „Славейков“, сваляне на тротоарите до нивото на уличната настилка по „Шишман“ и (временно) спиране на трамваите от булеварда между площад „Гарибалди“ и паметника на патриарх Евтимий, докато продължава строителната работа. Естествено, свалянето на нивото на тротоарите ще означава нови разходи за смяна на настилката. Вече мога да си представя прахоляка, блокираните улици, месеците работа без бързане и най-вече новите, умилителни плочки в стил „фонтанче с шикалка“, които някоя фирма на общински любимец вече ни подготвя. Това веднъж се случи с булевард „Витоша“. Разбира се, всичко става демонстративно, в центъра, защото залогът винаги е и политически. През това време тротоарите в отдалечени квартали са напълно забравени.

Хората ли? Какви хора?

Да добавим това, че на София й трябва повече, а не по-малко градски транспорт, та дори и временно. Дългото спиране на трамваите по „Граф Игнатиев“ ще насочи още един човешки поток от квартал „Лозенец“ към метрото, което ще се превърне в претъпкана поточна линия за сардини. Впрочем, за доста възрастни хора от площад „Журналист“ ще стане сложно да се катерят по хълма от Строителния техникум до дома, но какво я интересува това Общината? Намаляването на броя на трамваите със сигурност ще насочи и още хора към автомобилите, а в нашия прашен, замърсен град с все по-вредна атмосфера и тежък смог точно това никак не ни е необходимо. Само че такива съображения не вълнуват главния архитект и кмета. Дали не трябва да се планират и разширения в белодробните отделения на градските болници?

Я да разкараме и книгите!

За да е пълна радостта и за да се улесни ловът на пешеходци, от горкия ни площад „Славейков“ ще бъдат прогонени последните търговци на книги. Реакцията на част от публиката при тази новина е безумна: решението било добро, защото сергиите били неестетични, отношението към книгите било неправилно, площадът трябвало да бъде чист и празен, цените били високи, а и всичко вече го било имало в книжарниците.

Не, решението не е добро. Действително, нашите търговци на площад „Славейков“ не са чак парижки букинисти, но спонтанно организиралият се пазар за книги от 90-те е културен феномен и особена форма на градски живот. Българският патриот и македонски журналист Младен Сърбиновски имаше прекрасно есе за площад „Славейков“ и книгите, продавани тук. Гостите на София наистина могат да намерят тук заглавията, които нямат време да потърсят в книжарница или пък за които не им е хрумвало да погледнат в интернет. Интересни и редки издания от наши дни до началото на ХІХ в. могат да бъдат открити чрез площада.

Вярно, цените не са ниски, но нима очаквате да се отървете само с пет или десет евро за старинно издание на Виктор Юго край Сена? Никога ли не ви се е налагало да се пазарите с турски търговец на книги край Баляновата джамия в Истанбул? Не сте ли виждали сергиите и будките там? Пропуснали сте много: щяха да ви напомнят за площад „Славейков“, а преживяването все пак щеше да ви хареса.

Премахването на пазара за книги тук е част от стара и последователна политика на обезличаване на града от чиновници, които просто не са от тук. Първо паднаха художниците в градинката пред бившия „Кристал“, после си отидоха селските производители от Женския пазар, изчезнаха бижутата от подлеза при по-старата метростанция „Сердика“… на мястото на живите хора и техните маси със стока се появяват еднотипни, безсмислено лъскави, а понякога и тъжно празнеещи магазини.

Моля? Кафенета? Да, разбира се, защо да идем в „Родерик“ или в „Билкова“ на „Шишман“, когато ще можем просто да платим осем лева за еспресо на площад „Славейков“, където вече няма книги? Най-добре направо да преустроим и храма „Свети Седмочисленици“ в търговски мол, за да има още едно място за сандалки и фитнес.

Как се управлява София?

Не е като да липсват позитивни промени в града. Може би статуята на Алеко Константинов на „Витоша“ и „Патриарха“ е най-приятната нова гледка. Метрото продължава да се строи, прави се доста за свободата на придвижване на шофьорите. Но пешеходците, парковете и старата, историческа градска част са оставени на доизживяване. Бутафоризирането на античния град почти приключи. Ларгото е превърнато в Дисниленд, подземната част под булевард „Мария Луиза“ не стана достъпна за публика, а останките на Западната порта на Сердика зад католическата катедрала „Св. Йосиф“ и улицата от VІ в. пред бившия хотел „Шератон“ си стоят в някакво неопределено състояние. Значими къщи от началото на ХХ в. продължават да се рушат системно. Сечта в Западния парк не се нуждае от обсъждане, след като Общината остави безнаказано унищожаването и изнасянето на приказния дворец на Рачо Ангелов от Борисовата градина, която също предстои да бъде значително разпокъсана и разредена. Колкото и усилия да хвърля Общината, градът става все по-мръсен, културният пейзаж е под въпрос, а историята му бива унищожавана пред очите ни.


Вижте още: НОВАТА ВИЗИЯ НА ПЛОЩАД „СЛАВЕЙКОВ“ И „ГРАФА“

СВИВАТ КНИГИТЕ НА ПЛОЩАД „СЛАВЕЙКОВ“ ДО 15 СЕРГИИ

ГЛАВНИЯТ АРХИТЕКТ ЗДРАВКО ЗДРАВКОВ: ТЪРСИМ СВЕТОВЕН АРХИТЕКТ ДА ПРЕОБРАЗИ ПЛОЩАД „СВЕТА НЕДЕЛЯ“

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах