Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

„Да ходиш по вода“ с премиера по Нова

Документалният филм за „Плаващите кейове“ на Кристо ще бъде излъчен в негова памет

Интересът на туристите към „Плаващите кейове“ на Кристо през 2016 г. надминава предвиденото. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков - „Да ходиш по вода“ с премиера по Нова

Интересът на туристите към „Плаващите кейове“ на Кристо през 2016 г. надминава предвиденото. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Документалният филм „Да ходиш по вода“ – разказ отблизо за „Плаващите кейове“ на Кристо – ще бъде показан на 6 юни, събота, в 12,30 ч. по Нова. Това ще бъде телевизионна премиера за продукцията на режисьора Андрей Паунов, която дебютира на Международния филмов фестивал в Торонто през 2018 г., а в България откри „София филм фест“ през март 2019 г. 

Излъчването на документалния филм е в памет на артиста, който почина на 31 май в дома си в Ню Йорк. Отиде си на 84 години от естествена смърт.

„Да ходиш по вода“ проследява процеса по реализацията на проекта на Кристо и Жан-Клод „Плаващите кейове“, замислен още през 1970-а и осъществен 46 години по-късно. Показани са различните етапи на подготовка, трудностите, с които се сблъсква екипът, когато интересът на посетителите надминава предвидените параметри и бъдещето на инсталацията е застрашено. „Плаващите кейове“ става реалност през юни 2016 г. в италианското езеро Изео, в подножието на Алпите. Жан-Клод не го доживява, отива си през 2009 г., за изработването на инсталацията на Кристо помага племенникът му Владимир.

През декември 2019 г. „Да ходиш по вода“ тръгна в избрани столични кина, но сега за първи път ще бъде показан на малкия екран.

Историите на Кристо многократно са били документирани, най-познати са филмите на Дейвид и Албърт Мейзълс „Завесата в долината на Кристо“ (1974) и „Кристо в Париж“ (1990), но камерите никога не са портретирали така задълбочено и отблизо Кристо както тук, отбелязаха критиците след премиерата в Торонто.

Паунов създава филма по покана на самия Кристо. Монтиран е от 700 часа материал, заснет по време на конструирането на инсталацията.

„Това е прекрасен портрет на чудесната лудост, предизвикана от изкуството: страстта, посвещението, главоболието, проблясъците на вдъхновение“, казва критиката.

Вижте още: ФИЛМЪТ, ПОРЪЧАН ОТ КРИСТО: ПОРТРЕТ НА ЧУДЕСНАТА ЛУДОСТ

ПОСЛЕДНА ВЕЧЕР НА ПЛАВАЩИТЕ КЕЙОВЕ (СНИМКИ)

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90