Найден Тодоров и Даниел Хоуп

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Продават пепел от Труман Капоти, хладнокръвно

Прахът на писателя се предлага на търг – с начална цена 2 хиляди долара

Дали авторът на „Хладнокръвно“ и „Закуска в Тифани“ би приел решението собствените му останки да бъдат продадени, е въпрос без отговор. - Продават пепел от Труман Капоти, хладнокръвно

Дали авторът на „Хладнокръвно“ и „Закуска в Тифани“ би приел решението собствените му останки да бъдат продадени, е въпрос без отговор.

Труман Капоти ще получи последен, мрачен вихър на публичност. Прах от тленните останки на писателя, починал преди 32 години, ще бъде предложена на търг в Лос Анджелис. Началната цена на пепелта му, положена в резбована японска урна, е 2 хиляди долара, съобщава „Гардиън“.

Дали авторът на „Хладнокръвно“ и „Закуска в Тифани“ би приветствал решението собствените му останки да бъдат продадени, е въпрос без отговор, но човекът, който стои зад търга, няма никакви съмнения в това.

„С някои знаменитости това би било безвкусно, но зная на 100%, че той би прегърнал идеята с отворени обятия – казва Дарън Джулиън, президент на „Търговете на Джулиън“. – Той обичаше да попада във вестниците. Мисля, че би бил възхитен, че все още окупира заглавията в пресата.“

Тленните останки са част от наследството на Джоан Карсън, вдовицата на бившия телевизионен водещ Джони Карсън, която си отиде миналата година. Карсънови са близки приятели на Капоти и го приютяват в своето имение в последните му дни. Писателят умира от чернодробно заболяване на 59 години през 1984-а.

Изпълнителите на завещанието са били несигурни как да процедират с останките на Капоти, но след поредица от етични дебати решили да ги включат в търга на 24 септември, по думите на Джулиън.

„В този случай всичко е абсолютно наред, защото аукционът въплъщава онова, което Труман Капоти беше и обичаше да бъде – обяснява той. – Труман е казал на Джоан, че не иска пепелта му да стои на рафта. Така че така уважаваме желанието му, макар и по друг начин. Просто приключенията на Труман Капоти продължават.“

Все пак, не е ясно дали дори въображението на човека зад „Закуска в Тифани“ би могло да си представи, че ще се окаже на лот №517 – със стартова цена 2 хиляди долара и очаквана между 4 и 6 хиляди.

Според Джулиън това е първият път, когато човешка пепел бива предлагана на търг. Най-близкият паралел би могъл да бъде с продажбата на пениса и бъбречния камък на Наполеон от 2006 г. – принадлежали на актьора Уилям Шатнър, който се раздели с тях срещу 75 хиляди долара, дарени по-късно за благотворителност.

Капоти, роден в Луизиана, започва да пише на 11 години и по-късно е нает от „Ню Йоркър“. „Хладнокръвно“, неговият документален роман за кървавото убийство на семейство Клътър в Канзас, издаден през 1966 г., е крайъгълен камък в литературата въобще и изстрелва писателя към славата и престижа. Някои критици обаче обвиняват автора, че е искал убийците, Пери Смит и Ричард Хикок, да бъдат обесени, за да придаде допълнителна мощ на книгата. Капоти никога не повтаря този свой книжен успех, но остава изключително популярен.

След кремацията останките на Капоти остават в стаята, където той умира. Твърди се, че те два пъти са били задигани от крадци, но са връщани по един или друг начин. Продуцентите на бродуейската адаптация на „Закуска в Тифани“ са „канили“ урната на премиерата през 2013-а, но заради страх от нова кражба Карсън отказва.

Джулиън казва, че при правилния купувач Капоти ще може да се върне обратно в любимия си Манхатън:

„Надяваме се на човек от Ню Йорк, така че Труман да се върне у дома. Или някой, който пътува много и може да го взема със себе си.“

Фоби

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах