VivaPay

Този текст е публикуван преди повече от 2 години

Да, лотарията има нужда от мечтатели – с бедна фантазия

Така нарисувано, мечтаенето замества съмнението, стремежа, планирането, правенето, протестирането, гласуването

„Лотарията накара хората отново да мечтаят", твърди водещият на „Националната лотария“ Захари Бахаров във видео към петиция срещу готвените законодателни промени срещу хазарта в България. Снимка: Стопкадър - Да, лотарията има нужда от мечтатели – с бедна фантазия

„Лотарията накара хората отново да мечтаят", твърди водещият на „Националната лотария“ Захари Бахаров във видео към петиция срещу готвените законодателни промени срещу хазарта в България. Снимка: Стопкадър

„Лотарията накара хората отново да мечтаят.“

Извратеността на тази реплика е оръжие с неописуем поразяващ обхват. След нея остава само димящият кратер на ценностното ни опустошение от почти 30 години преход в кръг.

Мечтаенето е състояние, не глагол. Мечтаенето е почвата на оная стабилност, която ни е залюляла така, че демокрацията ни е в постоянен пристъп на морска болест. У нас мечтаенето символизира именно отказа от действие, от мислене, от работа, от съпротива, от автентична надежда, която подтиква човека не към застой, а към активност.

Мечтаенето, така нарисувано, замества съмнението, стремежа, планирането, правенето, протестирането, гласуването. То издига в култ блеенето, чакането, въздишането, цъкането с език, вдигането на рамене, лежането възнак. Вече със сигурност знаем, че не издига в култ катеренето към върха. Презира го.

Америка за България

Лотарийното мечтаене се опира, доброволно ослепяло, на незнайни сили, на шанс, на непрогледна съдба. То олицетворява вярата, че животът ни е непредвидим и управляван от далечна и чужда власт, която не можем да докоснем, камо ли да контролираме. И затова просто трябва да седим, вторачени в един фиш, уповаващи се на късмета свише като на единствено разрешение на всичките ни лични проблеми.

В тази късогледа реалност всеки е сам за себе си и общите проблеми избледняват пред алчния мираж на джакпота. Лотарията не понася идеята за солидарност – там избраният е един, загубилите – всички останали, а критерият – нулев. Това е мечтата на тоталното отчуждение, мечтата за спасение поединично. Лотарийното мечтаене е бягство от чувствата на малоценност, слабост, безсилие, само че е бягство обратно в прегръдката им.

Днешните управляващи и техните храненици в България имат нужда от мечтатели, да. От хора, за които имането и моженето са неотличими понятия. Искат да мечтаем, но да ни е бедна фантазията. Дори да не можем да си въобразим по-смислен и по-справедлив живот.


Текстът е от профила на Мария Спирова във Фейсбук.

Подкрепете ни!

Скъпи читатели, „Площад Славейков“ има нужда от вас.

Никога до днес не сме разказвали за трудностите, които има нашата медия сред конкуренцията на сензационната журналистика и паразитирането на редица популярни сайтове с авторски текстове от нашия онлайн площад. Истината е, че съществуването ни е възможно благодарение основно на културните институции, които ни ценят като истинския културен портал на България.

Сега се намираме в извънредна ситуация. Колапсът на родния културен живот ще се отрази фатално на „Площад Славейков“. А точно днес, когато изолацията става начин на живот, ние осигуряваме достъп до културата във вашия дом, даваме ви това, от което карантината ви лишава.

Затова се надяваме да ни подкрепите и да минем през критичните времена заедно. С вашата помощ „Площад Славейков“ ще продължи да бъде прозорец към културата и към света.

Ако цените нашето присъствие в интернет, ако държите на нашата позиция, независимо дали сме на едно мнение с вас, ако желаете и занапред да бъдем част от вашето ежедневие, подкрепете ни!

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg