Да не забравяме: Гледаме сериали и филми, които идват от театъра

Да живее театърът!, призовават от Националния театър на Великобритания, където драматичните сцени са затворени до 2 декември

Оливия Колман (Кралица Елизабет II) и Джош О'Конър (принц Чарлс) в новия сезон на сериала „Короната“. Снимка: „Нетфликс“ - Да не забравяме: Гледаме сериали и филми, които идват от театъра

Оливия Колман (Кралица Елизабет II) и Джош О'Конър (принц Чарлс) в новия сезон на сериала „Короната“. Снимка: „Нетфликс“

Хитовите сериали и филми, които хората гледат, докато прекарват времето у дома си, водят своето начало от театралните сцени, припомниха с пост в Туитър от Британския национален театър. Драматичните сцени на Острова, а и в по-голямата част от Европа, остават затворени заради втората пандемична вълна на Ковид-19 и бяха сред най-засегнатите културни институции, предвид, че голяма част от тях не получават държавно финансиране.

Надявам се, че всички се наслаждават на „Короната“, започнал като представление на сцената, така както и „Флийбег“ тръгна от сцената, както и сериалът „Куиз“, и „Мамма миа“, и „Речта на краля“, и сценаристите на „Наследниците“, и режисьорът на „Скайфол“, и хората, които адаптираха за екран „Нормални хора“, и „Тъмните му материи“, и още, и още…“, пише британският драматург Джеймс Греъм.

 

Long live the theatre. 👑

Фантастико

Публикувахте от National Theatre в Понеделник, 16 ноември 2020 г.

Публикацията му е споделена в страницата на Националния театър във Фейсбук, придружена от посланието „Да живее театърът!“. Институцията затвори врати на 5 ноември и няма разрешение да работи поне до 2 декември, когато се очаква да приключи карантината, наложена от британското правителство. Кината, театрите, музеите, галериите и всички други културни центрове в страната трябваше да затворят врати с изключение на филмовото производство.

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Платформа A6 3

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах