Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Да обходим 27 римски крепости в дните около Великден (снимки)

2 хиляди години история назад в Дунавската равнина

Римската крепост Трансмариска се намира край Тутракан. Името Трансмариска означава “Селище зад блатата”. - Да обходим 27 римски крепости в дните около Великден (снимки)

Римската крепост Трансмариска се намира край Тутракан. Името Трансмариска означава “Селище зад блатата”.

Духът на Римската империя е запечатан в камъните, усвоени от римските крепости, с които през годините селяните по нашите земи са строили къщите си. Това не е вандалски акт, а естествен процес на натрупване на история. Въпреки това днес в Дунавската равнина са останали над 90 военни обекта от римско време. Някои от тях са в много добро състояние и ако не сте наясно с какво да запълните двете поредици от почивни дни около Великден и 1-6 май, можете да си изберете един от тях, или даже няколко, и да усетите над 2 хиляди години история, изнизали се с водите на Дунав.

Голямата река по северната ни граница е най-важната в България днес. Такава е била и по времето на Аспарух. За римляните в света на Римската империя – още повече. Затова са строили военните си крепости по брега. Най-вече по южния бряг. И днес у нас има най-много военни обекти от онова време сред страните, които са били част от Римската империя. Много от тях бяха занемарени, по други изобщо не беше работено. За щастие имахме късмета да ни включат в голям международен проект, чиято цел е да направи от крепостите и лагерите по границите на Римската империя най-големия световен туристически обект, който да влезе в Списъка на ЮНЕСКО.

Сега, две години по-късно, проектът приключи, подготвени са 27 обекта, които държавата ни трябва да предложи за влизане в индикативната листа по Конвенцията на ЮНЕСКО. Докато това стане, ще мине още известно време. Но вече можем да обходим готовите за туризъм места, за да ги видим в най-добрия им вид и без да газим в бурени и тръни.

Ето кои са римските военни обекти, край които можем да се разходим, преди да плъзнат чужденците:

Дуросторум (Силистра), Трансмариска (Тутракан), Димум (Белене), Нове (Свищов), Сексагинта Приста (Русе), Ятрус (Кривина), Ескус (Гиген), Августа (Хърлец), Рациария (Видин), Бонония (Видин), Алмус (Лом), Цеврус (Долни Цибър), Регианум (Козлодуй), Укрепление в Оряхово, Валериана (Долни Вадин), Палатиолум (Байкал), Асамус ІІ (Черковица), Куинтодимум (Белене), Укрепление в село Батин (Русе), Скайдава в село Батин (Русе), Тримамиум в с. Мечка (Русе), Медиолана в с. Пиргово (Русе), Тегра в с. Мартен (Русе), Кинтон в с. Нова Черна (Тутракан), Нигринианис в с. Долно Ряхово (Силистра), Кандидиана в с. Малък Преславец (Силистра) и Теголициум в с. Ветрен (Силистра).

Доросторум край Силистра

Дуросторум край Силистра

Дуросторум

Гробница със стенописи в Дуросторум

Дуросторум

Дуросторум

Ескус

Ескус край Гиген

Eskus2

Ескус

Avgusta

Августа край Хърлец

Рациария

Рациария край Видин

Трансмариска

Трансмариска

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg