Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Да поЧетем 24 май на площад „Славейков”

Детски работилници, поетичен хип-хоп, импровизации и книжен базар в Деня на българската просвета

Вече трета година фестивалът „Да поЧетем“ е любим на софиянци за 24 май. Снимка: Агенция „Imp-Аct“ - Да поЧетем 24 май на площад „Славейков”

Вече трета година фестивалът „Да поЧетем“ е любим на софиянци за 24 май. Снимка: Агенция „Imp-Аct“

Фестивалът на книгите и словото „Да поЧетем“ ще бъде проведен за трети пореден път на емблематичния столичен площад „Славейков“ на 24 май, съобщиха организаторите.

Събитието включва обиколки из околните литературни забележителности, разкази за българските класици, както и разнообразни съвременни прочити на българското творчество и ще продължи през целия празничен ден. Предвидени са срещи с български автори, книжен базар, детска литературна работилница, импровизационен театър и хип-хоп концерт по текстове на български поети.

Програмата на сцената на „Да поЧетем“ започва в 11 ч. с четене и литературна работилница. Заедно с Катя Антонова и героите на детската книжка „Феята от захарницата“ децата ще се впуснат в творческо приключение, ще четат, слушат и създават истории.

Популярният автор от „Бохемска София“ Виктор Топалов ще организира обиколка из „Квартала на писателите“, а следобед ще се проведе първият куиз на открито на тема българска литература.

Привечер забавлението продължава със смехотерапия от Цветелина Цветкова, а актьорите от импро театър „Както ви харесва“ ще включат публиката в импровизационното предизвикателство „Ти четеш, ние играем“.

Празникът ще завърши с изпълнение на хип-хоп поета Жлъч, който ще рапира българска поезия.

Организаторите вече са поставили 85-метров надпис по протежението на площада, за да приканят хората да го посетят на 24 май.

Специално за повода площадът ще осъмне с нова фестивална визия с основен лайтмотив, вдъхновен от българската кирилица, удобни места за четене, бар и мини базар за книги и оригинални литературни сувенири. От сутринта на 24 май посетители и минувачи ще бъдат потопени в атмосферата на празника с аудиооткъси от произведения на Иван Вазов, Пенчо Славейков, Пейо Яворов, Христо Смирненски и други любими български творци. През целия ден посетителите ще могат да си купят „книга-изненада“ от голямата отворена книга-инсталация на издателство „Orange“ точно до пейката с баща и син Славейкови.

Фестивалът „Да поЧетем“ е част от Календара на културните събития на Столична община за 2023 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90