Да погледнем през стената на един затворен музей

Артистът JR „напълни“ Палацо Строци във Флоренция с произведения на изкуството от други музеи

Палацо Строци остава затворен за посетители, но минувачите все пак може да надникнат във вътрешността му. Снимка: JR/Инстаграм - Да погледнем през стената на един затворен музей

Палацо Строци остава затворен за посетители, но минувачите все пак може да надникнат във вътрешността му. Снимка: JR/Инстаграм

Докато голяма част от Италия преживява поредния локдаун, френският стрийт артист JR осъществи през уикенда мащабна инсталация в Палацо Строци, Флоренция, която отваря двореца. С 28-метров фотоколаж, озаглавен „Раната“ (La Ferita ), артистът разделя фасадата на музея на две, за да надникнат минувачите към вътрешността на сградата. През гигантския черно-бял процеп се показват забележителности, съхранявани в други институции в града, например „Раждането на Венера“ и „Пролет“ на Сандро Ботичели, които обикновено може да се видят в „Уфици“.

Няколко големи италиански града, включително Рим, Милано и Венеция, отново са в локдаун от 15 март и няма да се върнат към нормалния живот поне до 6 април. И макар във Флоренция ограниченията да са по-леки, музеите и останалите културни институции в града нямат разрешение да работят, отбелязва „Артнет“.

За да създаде инсталацията, артистът използва средствата на фотоколажа – негова запазена марка. Според директора на музея Артуро Галансино, изборът на заглавие за произведението не е случаен, колажът символизира трудностите, през които културните институции преминават, честите затваряния, ограничението в достъпа до колекциите им и липсата на посетители.

„Това, което локдаунът ни показа ясно, е, че хората са гладни за култура – коментира Галансино пред „Артнет“. – Те искат да посещават изложби, музеи, библиотеки, театри, искат културата отново да стане фундаментална част от живота им. Надяваме се тази работа да се разглежда като покана за повторно установяване на директна връзка с изкуството и за изследването на нови форми за споделяне.“

Инсталацията дава началото на нова държавна програма за финансиране и популяризиране на съвременното изкуство в Италия.

„Казват, че музеите са затворени. От нас зависи да ги отворим отново – написа артистът в Инстаграм. – Ето я Флоренция, градът на Ботичели, Донатело, Макиавели и Данте, където отворихме Палацо Строци. През последните месеци бяхме лишени от възможността да бъдем заедно, но все още имаме свободата да мечтаем, да създаваме и да си представяме бъдещето. “

 

Вижте тази публикация в Instagram.

 

Публикация, споделена от JR (@jr)

Това е най-новата от поредица мащабни публични инсталации на JR. Сред по-забележителните му проекти са „Тайната на Голямата пирамида“ от 2019 г., създаден по повод 30-годишнината от пирамидата на Лувъра, и „Tehachapi“ от същата година, който документира преживяванията на артиста в затвор в Калифорния.

Вижте още: ОПТИЧЕСКА ИЛЮЗИЯ ПРЕД ЛУВЪРА, РАЗКЪСАНА ЗА НЯКОЛКО ЧАСА

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах