Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Да поругаеш „вагината на една кралица“

Вандали изрисуваха със спрей гигантска скулптура на Аниш Капур във Версай

Масивната статуя „Мръсен ъгъл“ доминира пейзажа на Версайските градини. - Да поругаеш „вагината на една кралица“

Масивната статуя „Мръсен ъгъл“ доминира пейзажа на Версайските градини.

Гигантската извита скулптура в градините на Версай, която създателят й сър Аниш Капур обяви, че символизира „вагина на встъпваща във власт кралица“, беше изрисувана със спрей от вандали. Властите веднага се заеха да чистят жълтата боя от 60-метровата творба, която е част от безплатна изложба във френския палат, продължаваща от 9 юни до края на ноември. Скулптурата „Мръсен ъгъл“ е обградена от големи нащърбени камъни, някои от които боядисани в червено.

След като „вагината“ беше поругана, 61-годишният Аниш Капур обяви пред в. „Фигаро“, че това е „акт на вандализъм, който красноречиво говори за зараждащата се във Франция нетърпимост към изкуството. Проблемът е по-скоро политически“.

През октомври 2014-а вандали изпуснаха въздуха от извисяващата се над площад „Вандом“ 25-метрова зелена скулптура на американеца Пол Макарти, представляваща едновременно сексиграчка и коледна елха. Творбата провокира гневни критики от страна на консервативните католици, но президентът Франсоа Оланд защити правото на Макарти да изразява свободно артистичните си възгледи.

Макар че сър Аниш Капур нарече скулптурата си „Мръсен ъгъл“, тя неофициално стана известна като „Вагината на кралицата“. Причината беше интервю на британско-индийския творец пред в. „Журнал дю диманш“, в което той описа сексуалния й символизъм. Критиците реагираха като ужилени и задръстиха Туитър с презрителни коментари, в които се оплакваха от „тази атака срещу френското културно наследство“.

Тази седмица Аниш Капур заяви пред френските медии, че никога не е сравнявал скулптурата си с „Кралицата“. Той се разграничи от думите си в интервюто за „Журнал дю диманш“, че творбата символизира „вагината на една кралица“ или че „една голяма кралица седи в двора и се разкрива пред придворните“.

„Сравняването на „Мръсен ъгъл“ с вагина на кралица е омаловажаване на скулптурата ми. Това не са мои думи. Това не е моят начин на мислене“, увери Капур след вандалския акт.

В четвъртък вечерта властите съобщиха, че работниците все още чистят скулптурата, издигаща се насред градините на „Версай“, където през 18 век е живяла кралица Мария Антоанета. „Мръсен ъгъл“ беше показана за пръв път през 2011 г. на изложба в Милано.

Работници почистват „вагината на кралицата“ от жълтата боя на вандалите.

Работници почистват „вагината на кралицата“ от жълтата боя на вандалите.

 

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС