СЕРГЕЙ БАБАЯН за първи път в България

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Да поседнем върху миналото – там, където беше мавзолеят

Следващата инсталация на площадката е вдъхновена от „Животът на чернокожите има значение“

Визуализация на проекта, който ще бъде издигнат на мястото на мавзолея - Да поседнем върху миналото – там, където беше мавзолеят

Визуализация на проекта, който ще бъде издигнат на мястото на мавзолея

„Между миналото, което е напът да се случи, и бъдещето, което вече е било“ гласи посланието, което ще маркира площадката на бившия мавзолей в центъра на София в идните месеци. Това е идеята на новата инсталация, която ще замени „Един човек“ на Венелин Шурелов – високия наблюдаващ човек, който през октомври 2020 г. заживя своя живот в това наситено с история пространство.

Новата инсталация е дело на Красимир Терзиев и ще се осъществи по програма „Навън“ на Столична община. Проектът е избран от независимо жури след конкурс. Бюджетът на новото произведение възлиза на почти 100 хил. лева.

Посланието ще бъде изписано с големи неонови букви, подканящи столичани и туристи да станат част от инсталацията и да помислят не само върху думите, върху които сядат, но и върху миналото, заложено в основите на площадката, става ясно от обосновката на проекта, публикувана от Общината.

Изречението ще бъде оформено в кръг, символ на нейерархична структура на общуване, на демократичността при вземането на решения или просто на неформалното общуване, обосновава се Терзиев в документите, подадени към Общината. Проектът планира специална позиция на медиатор, който да курира и програмира дискусионен форум, защото освен формата, която инсталацията предоставя, е необходимо да има и силен събитиен генератор, който да притегли хората на това място на регулярен интервал от време, отбелязва авторът. Като възможни партньори в това начинание той вижда Асоциацията на дебатите, учителите по история в столичните училища, мрежата на чуждестранните културни институти.

Идеята на посланието цели да породи у зрителя усещане за настоящия момент, в който пребиваваме – „усукване в историческото време, при което миналото се преработва, пренаписва и въобразява наново в забързани темпове“, казва Терзиев. За вдъхновение са му служили движения като „Животът на чернокожите има значение“, което тръгна от Америка и постепенно обхвана целия свят с настойчивото си очакване паметниците на противоречиви исторически фигури да бъдат преосмислени в новото време. И докато на Запад се борят с колониалното си наследство, страните от бившия Източен блок имат свой собствен исторически призрак и 30 години след падането на Берлинската стена продължават да унищожават паметници от комунистическото си минало.

Тази година програма „Навън“ ще разшири обхвата си – временна инсталация ще се появи и в езерото „Дружба“ в софийския квартал „Дружба 1“. Във водите на езерото ще плава проект на Мина Минов – къщичка за патици и същевременно умален модел на една от панелните сгради в квартала. „Блок в езерото“ ще позволи на посетителите на парка да се вгледат със самоирония в себе си, своя живот и имот, и междувременно ще предложи подслон за полудивите патици в района. Бюджетът на проекта възлиза на 16 хил. лева, авторът може да бъде готов с изпълнението му още през май, става ясно от публикуваната документация.

Визуализация на „Блок в езерото“

Другите проекти

Заедно с одобрените проекти Столична община направи достъпни идеите на всички творци, кандидатствали по програмата. Очаквано, площадката на бившия мавзолей е предизвикала голям интерес, сред отпадналите проекти изпъкват имената на Андрей Врабчев, Юлиан Табаков, Владимир Райновски – един от организаторите на фестивала „Реките на София“.

Врабчев вече е инсталирал свое произведение на мястото на мавзолея, макар и без разрешение от Общината. През декември 2019 г. той издигна „Мавзолей“ в центъра на София – гигантска черна фигура, подобна на мумия, символ на „мумифицирания в мисленето и взаимоотношенията ни комунизъм“. Сега идеята му се състои в това на същото място да се инсталира женска фигура, уголемен макет на Вилендорфската Венера. Проектът „Расте, но не старее“, който не е бил одобрен от журито, предвижда фигурата да се разширява постепенно, докато не достигне размери, приблизителни на сегашния „Един човек“.

Идеята на Андрей Врабчев

„Хоризонт“ на Юлиан Табаков предвижда монтирането на триизмерна градина от цветя, чиито цветове са вятърни въртележки. Инсталацията се състои от 11 хил. вятърни въртележки на стойка и един стъпаловиден подиум. Замислена е като мемориал в памет на жертвите, свързани със събитията около 9 септември 1944 г.

Предложението на Юлиан Табаков

Интересна е идеята и на Драгомир Костадинов, който предлага на мястото на взривения мавзолей да се издигне „Разцепване“, израз на полярността на емоциите, които площадът с жълтите павета е преживял през годините. Арт инсталацията представлява скулптури на две яркосини полуглави, затворени в огледален куб-камера. Скулптурите илюстрират радост и гняв, изрязани наполовина и поставени една до друга. Отразени в огледалото, всяка става съвсем цяла и отделна.

 „Разцепване“ на Драгомир Костадинов

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg