Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Да прецакаш сериала, за който ти плащат

В американски ефир бяха излъчени кадри от въображаем бежански лагер, по стените на който е надраскано: „Вътрешна сигурност“ е расистки“

На този кадър от втори епизод на пети сезон на „Вътрешна сигурност“ вляво се вижда арабският надпис „Вътрешна сигурност е расистки“. - Да прецакаш сериала, за който ти плащат

На този кадър от втори епизод на пети сезон на „Вътрешна сигурност“ вляво се вижда арабският надпис „Вътрешна сигурност е расистки“.

Трима графити артисти, наети да придадат автентичен вид на бежански лагер в сцена от новия епизод на „Вътрешна сигурност“, се възползваха от случая да обвинят в расизъм американския тв сериал.

Във втория епизод от пети сезон, който беше излъчен в САЩ и Австралия в началото на седмицата, главната героиня Кари Матисън (в ролята Клеър Дейнс) минава покрай стена, надраскана с арабски надпис, който се превежда като „Вътрешна сигурност е расистки“. Други лозунги по зидовете във въображаем сирийски бежански лагер гласят: „Вътрешна сигурност е шега, която не ни разсмива“ и „#blacklivesmatter“ (черните животи са важни).

Графити артистите Хеба Амин, Карам Кап и Стоун сами се похвалиха в интернет какво са извършили. Тримата били наети през юни с посредничеството на техен приятел. С него пък се свързала продуцентска компания за набор на хора, които да придадат достоверност на сцените от бежански лагер на сирийско-ливанската граница. Кадрите били заснети в покрайнините на Берлин.

„Имайки предвид репутацията на сериала, беше трудно да ни убедят. Ние, както и много други хора, не сме съгласни с политическите послания в тази тв продукция. Решихме да участваме, за да се подиграем с посланията в сериала, като за целта използваме самия него“, обясниха бунтарите.

Снимка на обвиняващите в расизъм графити, разпространена от авторите им – артистите Хеба Амин, Карам Кап и Стоун.

Снимка на обвиняващите в расизъм графити, разпространена от авторите им – артистите Хеба Амин, Карам Кап и Стоун.

При първата среща с продуцентския екип на тримата артисти били показани снимки на надписи в подкрепа на Башар Асад – явно често срещани в сирийските бежански лагери. Вместо това Хеба Амин, Карам Кап и Стоун решили да покажат на зрителите принципното си несъгласие със сериала, като надраскали по стените в „бежанския лагер“ графитите „Вътрешна сигурност НЕ е сериал“, „Тази ситуация не заслужава доверие“, „Сериалът не представя гледните точки на артистите“ и др.

Арабските надписи не били проверени от продуцентите.

На графитите вляво пише „Свобода... вече и в 3D”. В дясно надраскано „Вътрешна сигурност е пъпеш“ (жаргонен израз за нещо, което не трябва да бъде приемано на сериозно“.

На графитите вляво пише „Свобода… вече и в 3D”. Вдясно надраскано „Вътрешна сигурност е пъпеш“ (жаргонен израз за нещо, което не трябва да бъде приемано на сериозно“.

„Съдържанието на графитите по стените… не предизвика у никого притеснения. В техните очи арабските надписи не са нищо повече от допълнителни визуални елементи в тази хорър-история за Близкия Изток – един билборд, принизяващ цял регион до нечовешки фигури в черни бурки, които този сезон са представени като бежанци. Смятаме, че този сериал налага опасни стереотипи, като изкривява действителността в името на политическата пропаганда. Очевидно е, че те не познават региона, който се опитват да представят. А ние сме хората, които страдат от последиците от тази плитка и погрешна пропаганда“, казва Хеба Амин пред „Гардиън“.

През всичките си пет сезона сериалът „Вътрешна сигурност“ винаги е бил обект на критики – най-вече заради противоречивото изобразяването на мюсюлманския свят и намеците, че Ал Кайда и Хизбула поддържат тесни връзки. След края на четвърти сезон, в който Исламабад беше показан като ужасяващо място, говорител на пакистанското посолство в САЩ заяви:

„Злепоставянето на държава, която е била близък партньор и съюзник на САЩ…, е в ущърб не само на правителството на САЩ, но и на гражданите на САЩ“.

Компанията Showtime, която прави „Вътрешна сигурност“, все още не е отговорила на провокациите на графити артистите. Създателят и главен продуцент на сериала Алекс Ганса обаче коментира пред Deadline:

„Ще ми се да бяхме премахнали тези кадри, преди да стигнат до ефир. Въпреки това „Вътрешна сигурност“ винаги се е стремял да бъде провокативен, затова няма как да не се възхитим на този акт на артистичен саботаж“.

Президентът на Showtime Дейвид Невинс заяви преди началото на снимките на пети сезон, че „Вътрешна сигурност“ няма да се фокусира само върху ислямисти:

„В бъдеще няма непременно да показваме единствено отношенията между САЩ и мюсюлманския свят. Обмисляме няколко други възможности и може да променим леко сериала“. Относно работата на сценаристите Нейвинс допълни: „Те никога не са бягали от трудните теми. Искам отново да докоснат оголените нерви“.

Вляво: „Вътрешна сигурност“ НЕ е сериал“. Вдясно: „Тази ситуация не заслужава доверие“.

Вляво: „Вътрешна сигурност“ НЕ е сериал“. Вдясно: „Тази ситуация не заслужава доверие“.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg