Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Да надникнем в писмата на Екзюпери, Фрида Кало, Анди Уорхол

Изгубеното изкуство на посланията, изпратени по пощата

Лиза Кируин е събрала в книгата „Повече от думи“ писма с рисунки на над 90 прочути художници и писатели. - Да надникнем в писмата на Екзюпери, Фрида Кало, Анди Уорхол

Лиза Кируин е събрала в книгата „Повече от думи“ писма с рисунки на над 90 прочути художници и писатели.

„Писането на писма е най-красивият израз на човешките отношения. Това е най-изящният остатък, който обяснява тяхната крехкост“, казва американският модернист Джон Греъм в писмо до съпругата си Елинор през 1958 г. Това е един от документите в забележителна колекция от писма на прочути артисти, открити от Лиза Кируин в архивите на института „Смитсониън“ и публикува в книгата More than Words („Повече от думи“). В нея са побрани над 90 интимни манифеста, които представляват бележки, любовни писма, илюстрации, привидно несвързани описания на чувства, празнични поздравления… С тях попадаме в интимния свят на мнозина фигури с култов статус в световното изкуство.

В писмо до съпругата си художникът Уолт Кун пише: „Никой никога не би трябвало да забравя, че силата на думите е ограничена.“
С тези слова започва уводът на книгата. В „Повече от думи“ са намерили място художниците Анди Уорхол, Рей Джонсън, Ръдърфорд Бойд и Гладис Нилсън, които използват изображенията в писмата и бележките си си.

Писмо на Анди Уорхол

Писмо на Анди Уорхол

Фрида Кало обаче е предпочела думите пред картините. Нейната бележка е една от най-чувствените и показва уязвимостта на мексиканката. След развода си с Диего Ривера тя пише писмо до своята приятелка Еми Лу Пакард, за да й благодари, че се грижи за него, докато е боледувал, и да изрази своята признателност за това, че Пакард е и негова асистентка. Кало завършва бележката с: „Целуни Диего от мен и му кажи, че го обичам повече от собствения си живот“ и запечатва думите с целувки, направени от червило. Една за Диего, една за Еми Лу и една за нейния син. Малко след това писмо Фрида и Диего се женят отново.

Писмото на Фрида Кало

Писмото на Фрида Кало

„Писмата с рисунки придават много по-голяма емоция на ръкописното слово. Те имат властта да превозват, да транспортират получателя в друго време и свят. Имат властта да пресъздават звуците, погледите, поведението и въображението на автора“, пише във въведението на книгата авторката й.

Днес, в ерата на светкавичните връзки от разстояние чрез имейл, sms-и, Вайбър, Фейсбук или Туитър, много по-романтично би било да получим писмо, написано на ръка, запечатано в плик, който да разкъсаме с трепет. Колко по-осезаемо би било да чакаме дни, седмици, понякога месеци, за да прочетем любовта на другия към нас. Все още е възможно, традиционните старомодни поще все още съществуват.

Вижте още от писмата, събрани в книгата „Повече от думи“:

Антоан дьо Сент-Екзюпери

Антоан дьо Сент-Екзюпери

Гладис Нилсен

Гладис Нилсен

Джоузеф Линдън Смит

Джоузеф Линдън Смит

Моузес Сойер

Моузес Сойер

Рей Джонсън

Рей Джонсън

Рокуел Кент

Рокуел Кент

Ръдърфорд Бойд

Ръдърфорд Бойд

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg