Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Да пуснеш цяла къща по водите на Венеция

Художникът Майк Буше разказва в България за работата си, представя и самостоятелна изложба

Плаващата къща на Майк Буше във Венеция. - Да пуснеш цяла къща по водите на Венеция

Плаващата къща на Майк Буше във Венеция.

През 2009 г. един художник пренася цяла къща от САЩ във Венеция с идеята тя да заплава по каналите на италианския град в рамките на 53-ото Биенале. Година по-късно пък пълни плувен басейн с „Кока-кола“, напитката символ на американския капитализъм. Името на артиста е Майк Буше – и сега той пристига за първата си самостоятелна изложба в Пловдив. А на 11 септември (понеделник) ще разкаже в Гьоте-институт в София за ексцентричните си арт проекти.

В проектите си, мащабни и разнообразни като техника, Буше изследва образите на капиталистическото масово производство, механизмите на властта и социалния контрол и търси в какво взаимоотношение са те с човешките желания и удоволствия.

Изложбата на Майк Буше ще може да се види от 15 септември до 25 октомври в пловдивската галерия „Сариев“. Названието ѝ е Private Idano и включва работи, създадени между 2015 и 2017 г. В експозицията художникът изследва масовата индустрия за производство на образи, културата на звездите, провокирането на лични желания, социалния контрол и… историята на бароковата живопис.

Буше вече е познат на българския зрител – преди две години, отново в „Сариев“, негови произведения бяха част от груповата изложба „Американаезотерика“. Какво го е накарало да се върне у нас, но вече със самостоятелен проект художникът ще разкаже на среща в Гьоте-институт от 18,30 часа на 11 септември. Освен това той ще представи най-известните си проекти през годините, както и подхода си в изкуството и начина си на работа.

Майк Буше е роден през 1970 г. в Кастро Вали, Калифорния. Учи в UCLA от 1991-1994. Живее и работи във Франкфурт на Майн от 2004-а насам. Участието на художника в биеналета включва Манифеста 11, 30-о Биенале в Сао Пауло, 53-о Венецианско Биенале, 2-ро Московско Биенале, 4-то Берлинско Биенале, 1-во Квадриенале в Гент и др.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg