Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Да разгледаме изложбата на Кристо преди откриването (снимки)

На 13 септември художникът, тръгнал си преди 58 г. от България, ще се представи за първи път в пълния си блясък в родината

Кристо сам предложил да прати една от пътуващите си изложби. Но няма да присъства на откриването. - Да разгледаме изложбата на Кристо преди откриването (снимки)

Кристо сам предложил да прати една от пътуващите си изложби. Но няма да присъства на откриването.

Ценителите на изобразителното изкуство у нас определено изпитват затруднение в разгадаването на феномена Кристо. След седмица обаче имат шанс да анализират значимостта на артиста на световната арт сцена. На 13 септември художникът, тръгнал си преди 58 години от България, ще се представи за първи път в пълния си блясък в родината. Ще го направи духом, но не и телом. Христо Явашев няма да присъства лично на това своеобразно завръщане, но пък ще изпълни от разстояние трите зали на Софийска градска художествена галерия със своите най-важни проекти – едни реализирани, други във вид на мечта. И тъй като са не само негова мечта, под всички 130 творби стои и името на покойната му съпруга Жан-Клод. 

Специалистите в Софийска градска вече дни наред стъпват на пръсти около схемите, изпратени от Кристо с указания как да бъдат наредени произведенията му. Листовете с описанията му са разпънати по паркета на галерията, която Христо Явашев вероятно е посещавал като ценител и млад художник преди 60-ина години. Рисунките и фотографиите вече са наредени край стените в залите, където ще бъдат изложени.

g3

Снимки: Румен Добрев

g61

Преди да се стигне до тази изложба, организаторите решили да работят с малкото творби на Кристо, които се намират у нас – 60 постера, подписани от него, дарени за 60-годишнината му на Художествената академия, 7-8 акварела и маслени творби от студентските му години там; също няколкото живописни платна от Националната галерия, дарени от анонимен колекционер. Никой в Софийска градска не подозирал, че Кристо ще пожелае да направи нещо повече – у нас от години образът на артиста е демонизиран, в обществото битува твърдението, че художникът не желае да общува с българи и да говори на български език. Затова нерядко – дори в арт средите – стойността на създаваното от Явашев изкуство е непонятна, красотата и въздействието на творбите му са подценявани, някои наричат Кристо „опаковчик“.

„Първоначалната ни концепция беше да направим образователна изложба, да подредим неговите проекти и към всеки един от тях да има обяснение, за да разбере българският зрител какво точно работи Кристо, как се е развивал през времето, къде какво е правил“, разказва директорът на галерията Аделина Филева.

Решили все пак да направят опит за контакт със семейството на Кристо – чрез племенника на артиста Владимир Явашев, за да получат още творби за изложбата. Така художникът научил, че в България планират изложба за неговата 80-годишнина.

„Един ден ни се обади Владимир и ни каза, че имат предложение – да не се прави изложба със стари неща, защото ще предоставят една от пътуващите по света колекции, подготвена от самите Кристо и Жан-Клод.

Всичко това стана в началото на месец юли. Като получихме това предложение, от Столична община и Фондация „Америка за България“ реагираха мигновено“, разкрива Филева.

От галерията изпратили на Кристо по Владимир плановете на галерията, артистът ги увеличил и разпечатал, след това аранжирал изложбата. Скиците изпратил обратно след около 2 седмици, в средата на месец август.

g13

g8

g6

Преди дни колекцията пристигна от Базел в огромни сандъци, най-големият от които тежи 236 кг. Сред творбите е и един от варелите от първото произведение, с което художникът се прочува – „Подредени петролни варели и пакетажи в пристанището“, пристанище на Кьолн, 1961 г.

g12

Всички застраховки и разноски по експозицията са финансирани от Кристо, транспортът е платен от Фондация „Америка за България“.

Творбите от не се продават.

Вижте в аванс някои от произведенията в изложбата:

g26

g25

g41

g56

g16

g17

g53

g22

g18

g15

g43

g31

g44

g21

g40

g55

g36

g9

unnamed (5)

g47

g5

 

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

 

Bookshop 728×90

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах