Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Да разгледаме виртуално Британския музей

Вече няма нужда да ходим до Лондон, за да видим Розетския камък - просто влизаме в Културния институт Гугъл

Британският музей има една от най-големите и богати колекции в света.  - Да разгледаме виртуално Британския музей

Британският музей има една от най-големите и богати колекции в света.

„Запознах се е едно момиче в Британския музей“, похвали се мой приятел миналата седмица. „Тя се казва Розета. Розета Стоун (игра на думи – Розетския камък – бел. ред.)“. Шега, разбира се, но тя ни подсеща колко далеч сме стигнали: ако доскоро трябваше да изминем целия път до Британския музей (в Лондон), за да се видим с добрата стара Розета, сега можем да се запознаем с нея и още 4 633 други артефакта от човешката цивилизация, без дори да се отдалечаваме от домашния компютър. 

Музеят, разбира се, никога не взимал пари за вход, но сега интернет го освободи и в географско отношение, отбелязва сайтът „Опън Кълчър“.

„Британският музей наскоро представи резултатите от партньорството си с културния институт Гугъл (GCI)“, пише Кристин Ромни в „Нешънъл джиографик“ – най-голямото подразделение на Гугъл стрийт вю за интериорни пространства, което показва девет етажа и 85 постоянни галерии на музея.

Увеличено копие на цар от шахматните фигури от остров Люис посреща посетителите в една от залите на Британския музей.

Увеличено копие на цар от шахматните фигури от остров Люис посреща посетителите в една от залите на Британския музей.

„Направете виртуална разходка и ще минете покрай още 80 хиляди забележителни обекта“, призовава Ромни.

Сред най-интересните Ромни споменава шахматните фигури от остров Люис (XII век) и котешките мумии, мраморните плочи на Елгин (свалени от Партенона) и дори архитектурни части от самият музей като „обширното пространство на Грейт Корт – най-големия покрит обществен площад в Европа, където утринната светлина прониква през 3,312 стъклени пана на покрива.

Кралската игра от Ур

След като се насладите на разходката, със сигурност ще поискате да се запознаете по-задълбочено с някои от обектите. Можете да направите това във виртуалната изложба „Колекция на Британския музей“ в Културния институт Гугъл, където ще намерите изображения във висока резолюция и допълнителна информация за 4 634 артефакта, включително и на Розетския камък. Или пък да разгледате отблизо фрагмент от мраморите на Елгин от Партенона.

img_4440.jpeg

Розетският камък

Търсите нещо по-старо? Тогава вижте Кралската игра от Ур – настолно забавление на основата на таблата, открито в кралска гробница в града-държава Ур. Очакват ви и още много забележителности от древния свят – всичко това, благодарение на този най-съвременен проект. Можете да влезете в колекцията от тук.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg