Този текст е публикуван преди повече от 9 месеца

Да разгледаш ателието на Фидий, без да напускаш дома си

Виртуална разходка из Древна Олимпия (линк)

Храмът на Зевс - едно от Чудесата на света, в Древна Олимпия, кадър от възстановката - Да разгледаш ателието на Фидий, без да напускаш дома си

Храмът на Зевс - едно от Чудесата на света, в Древна Олимпия, кадър от възстановката

Древна Олимпия вече може да бъде разгледана детайлно в дигитално приложение, разработено от гръцкото Министерство на културата и Microsoft, съобщават гръцките медии. Проектът под името „Древна Олимпия: общото място“ е създаден благодарение на сътрудничество между археолози и компютърни специалисти с помощта на изкуствен интелект и технологии на добавена реалност.

Древногръцкият град може да бъде разгледан с помощта на интерактивно мобилно приложение. Пресъздаден е във вида, в който е съществувал преди две хилядолетия и половина – изобразени са 27 археологически паметника, включително стадионът, храмовете на Зевс и Хера и дори ателието на скулптора Фидий. Посетителят може да се разходи по градските улици в един от най-важните периоди от историята на нашата цивилизация. В отделна част са представени подробности за игрите, провеждани на всеки 4 години в Олимпия, дали начало на хилядолетна традиция.

Разработката на проекта е започнала през януари 2020 г. по инициатива на гръцкото правителство. Microsoft е бил привлечен като съизпълнител и се е включил заради идеята, че Древна Олимпия е глобален символ на общочовешките ценности, място за поклонение, колективни събрания и преодоляване на разногласията, казва директорът на IT компанията Брад Смит.

Приложението работи с операционните системи Android и iOS. Виртуална разходка из улиците на Древна Олимпия може да се направи тук: olympiacommongrounds.gr.

ОПЕРНА ГАЛА с РОЛАНДО ВИЙЯЗОН

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах