Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Да създадем карта на столичните графити

Графит на столична улица - къде се намира? Снимка: Емил Л. Георгиев - Да създадем карта на столичните графити

Графит на столична улица - къде се намира? Снимка: Емил Л. Георгиев

Скъпи читатели, заповядайте в Нарисувания град!

София е платно за десетки анонимни художници – едни използват стените като медия, за да поставят въпрос, да подкрепят и да протестират, други представят своята лична естетика, трети оставят подпис със сложна калиграфия…

Това не е от днес. Още по времето на социализма анонимни бунтари изписваха по стените афоризми и каламбури срещу системата. По-късно свободата позволи на фантазията да се развихри.

Някои от графитите днес са шедьоври, други са драсканици. Едни са заличавани, други стоят и се превръщат в нови улични маркери, най-добрите от които смятаме да съберем във виртуална галерия.

Предлагаме ви да преоткрием София чрез графитите по нейните улици. Заснехме много от най-интересните изображения на открито и ги качихме в подстраницата „Нарисуваният град“. Някои обозначихме къде се намират – може да ги разгледате на картата на София; търсенето на адресите на повечето графити обаче оставихме на вас. Как става това? Разгледайте „Нарисуваният град“, ще ви бъде приятно да се съставим заедно карта на столичните графити.

Може да започнете от тук – открийте къде се намира този графит и попълнете адреса:

Снимка: Емил Л. Георгиев

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС