Найден Тодоров и Даниел Хоуп

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Да се освободим от чалгата!

Подкрепете каузата на „Площад Славейков“. Потърсете стикерите „Зона, свободна от чалга“

 - Да се освободим от чалгата!

Кичът и чалгата често са синоними, но чалгата е свръхагресивна форма на кича, която не се спира пред нищо, за да завладее вниманието. Затова – по-малко телевизия, повече книги! Не че и сред книгите няма чалга, но поне сред класиката човек може да се почувства на сигурно място. Докато телевизията е водещият канал за пропаганда на чалгата. 

Чалгата е синоним на лош вкус. Тя се стреми да задоволи ниски инстинкти и първични изживявания – независимо дали говорим за музика или политика. Така както чалга певицата излъчва обещание за секс, така чалга политикът обещава да превърне България в Швейцария на Балканите, но с газов хъб и атомни електроцентрали: така и двамата с лъжа ти измъкват парите. Едните си купуват „зрители“ в YouTube, другите си купуват гласоподаватели на избори. И двамата са фалшиви герои.

Някои опонират с твърдението, че чалгата не прави нищо лошо, че лошият вкус не е престъпление. Но всъщност е точно това, защото чалга пропаганда се лее както от трибуната на парламента, така и от ефира на най-гледаните телевизии.

Други се опитват да я оправдаят като едва ли не изконен белег на българщината с въпроса: какво искате да си пуснем вечер в кръчмата с ракийката – „Малка нощна музика“ на Моцарт ли? Най-добре си пуснете български фолклор. Чалгата, за разлика от него, трудно може да бъде белег на българщината – в нея има твърде много турбо сръбщина, турщина, гърщина и арабщина.

ОПЕРНА ГАЛА с РОЛАНДО ВИЙЯЗОН

Чалгата продава илюзии. Представя се за едно, а продава друго. Тя развращава – започва със силикон върху музикалното ни наследство, продължава с пластмасови вишни и надстройки в архитектурното наследство и стига до итонг върху историческото наследство.

Чалга е когато една певица приканва за секс, а пеенето е само повод. Чалга е, когато един скулптор предизвиква обществения интерес не толкова с камък и бронз, колкото със светодиоди, фотоклетки и прочие електроника. Чалга е, когато един историк с претенции за научност говори за вампири и чудодейни мощи. Чалга е, когато един министър унищожава исторически артефакти с обяснението, че малко бутафория ще допринесе много за туризма. Чалга е, когато телевизионни шоумени правят халтура на драматичната сцена и я наричат театър. Чалга е, когато псевдоелитът участва в игри със знанието, че ще се наложи да разкрие някои от най-долните страни на човешката природа. Особено голяма чалга е, когато най-големите телевизии предоставят най-гледаното си време за облъчване с чалга. Чалга е, когато един политик ви обещае 1000 лв. минимална заплата или нещо още по-невъзможно. Чалга е, когато бивши агенти на ДС, отдали най-добрите си години на борбата срещу демокрацията и свободата, днес ни учат на демокрация и свобода.

Чалгата има навсякъде, но има и Зони, свободни от чалга – от всички нас зависи те да стават все повече!

Подкрепете каузата на „Площад Славейков“. Стикерите „Зона, свободна от чалга“ може да откриете на следните места:

Книжен център „Гринуич“, София, бул. „Витоша“ № 37

Книжарница „Сиела“, София, бул. „Витоша“ № 60

Книжарница „Сиела“, София, мол „София“, бул. „Стамболийски“ № 101

Книжарница „Сиела“, София, в подлеза на Ректората

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах