Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Да се подкрепи независимата култура по време на карантина, призовават творци (видео)

Георги Господинов, Явор Гърдев, Стефан Командарев апелират държавата да се погрижи за над 1000 артисти на свободна практика

 - Да се подкрепи независимата култура по време на карантина, призовават творци (видео)

Български писатели, театрали, актьори, режисьори и журналисти подкрепиха артистите на свободна практика – хората, създаващи смисъл, както ги нарече писателят Георги Господинов.

В поредица от видеа в социалните мрежи творците подкрепиха от домовете си колегите си по време на пандемията, която затвори всички културни институции в страната на 8 март и остави артистите без работа и препитание.

Режисьорът Стефан Командарев, чийто нов филм ще разкаже за трудностите в ежедневието на българските медици, посочи добрият пример на Италия, Великобритания, Франция, Полша и други европейски държави, отпуснали спешно милиони за подпомагане на културния сектор, или „гръбнака на общността“.

Макар България за затвори културата си още на 8 март, а западните държави да предприеха тази мярка по-късно, към момента нашето правителство все още не е обявило пакет от мерки за съживяване на сектора.

Явор Гърдев избра личния подход и увери, че е запознат с трудностите на свободната професия от „собствен опит“. Културният сектор е застрашен от изчезване от икономическата и социална карта на обществото и това може да се случи в рамките на не повече от няколко месеца, предупреждава театралният режисьор. Той подкрепя „безспорната необходимост от внимателна и дисциплинирана фискална политика“, но настоява за „изработване на добре обмислен и разумен план за поддръжка на най-нуждаещите се колеги със свободна професия“.

„Най-конвертируемият продукт на България зад граница“ са мнозина от актьорите, музикантите и други творци от независимия културен сектор, заявява журналистът Георги Тошев, а за да ги има тях, представители на сектора и Министерство на културата трябва да стигнат до консенсус.

Актьорът Веселин Калановски благодари за подкрепата и като „нещатен“ представител на българската култура от 29 години посвети на българското управление стихотворение „Родина“, писано от Димитър Подвързачов през 1912 година, в което се говори за „изпращелите държавници“.

Над хиляда други представители на свободна практика поискаха от министъра на културата Боил Банов, вицепремиера Томислав Дончев, финансовия министър Владислав Горанов, председателя на парламента Цвета Караянчева и еврокомисаря Мария Габриел създаването на два фонда. Социалният трябва да подкрепи бедстващите артисти на свободна практика, които в момента нямат възможност да заработват прехраната си по друг начин, освен онлайн. Структурният фонд ще бъде в помощ на независимите културни организации, много от тях застрашени от изчезване по време на пандемия. Средствата за двата фонда да бъдат отделени от бюджета, заделен от правителството за справяне с кризата, настояват творците, защото ако парите дойдат от Министерството на културата, това ще нанесе тежки и дългосрочни щети на цялата култура в страната.

Искането на родния независим сектор бе подкрепено и от IETM, „Aerowaves“ и „Trans Europe Halles“ – трите най-големи организации областта на изпълнителските изкуства. В писмо до министъра на културата Боил Банов те настояват за създаването на два фонда, социален и структурен, с които да спасят независимия сектор, съобщава „Офнюз“.

ВАКЛУШ 1

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах