Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Да се прекрати политическата намеса в Народния поискаха актьори от президента

Независимо от проблемите, актьорският състав на Народния театър е сплотен, смята Румен Радев

Президентът Румен Радев поздравява актьора Деян Ангелов (вляво), зад тях е актрисата Снежина Петрова. Снимка: Пресцентър на Президентството - Да се прекрати политическата намеса в Народния поискаха актьори от президента

Президентът Румен Радев поздравява актьора Деян Ангелов (вляво), зад тях е актрисата Снежина Петрова. Снимка: Пресцентър на Президентството

Народният театър да не се превръща в заложник на политически амбиции, призоваха артисти на среща с президента Румен Радев в последния работен ден на 2022 година. Актьори от трупата на театъра поискаха среща с държавния глава, след като написаха отворено писмо, в което заявяват подкрепата си за директора Васил Василев в задочните му пререкания със служебния министър на културата Велислав Минеков. Всичко това е породено от конфликта между главния режисьор Александър Морфов и пиарката на театъра Велислава Кръстева и разделението в трупата.

В групата актьори, които отидоха в президентството, са били Снежина Петрова, Владимир Карамазов, Параскева Джукелова, Бойка Велкова, братята Дарин и Деян Ангелови, Ева Тепавичарова, става ясно от снимките, поместени в сайта на държавния глава.

От пресцентъра на Радев са поместили кратко резюме на срещата. Според публикувaното, актьорите са определили като недопустима политическата намеса през последните седмици в работата на театъра и са изразили подкрепата си за работата на неговия директор Васил Василев.

„Артистите подчертаха също така, че отворените им писма до медиите и институциите изразяват позицията на огромното мнозинство от екипа на театъра и с тях демонстрират солидарност и защитават честта и авторитета на трупата и на културната институция.

По думите на артистите всеки има право на своите политически убеждения, но политиката има място единствено на сцената на театъра, а не и зад кулисите, нито да експлоатира междуличностни конфликти или да води до опити за политическо вмешателство отвън. Те отправиха призив за нормализиране на обстановката в театъра, за което е необходимо да бъдат преустановени спекулациите и каквато и да е политическа намеса.“

Снимка: Пресцентър на Президентството

Посочени са и думи на президента Радев:

„Позитивно е, че въпреки проблемите, актьорският състав на Народния театър е сплотен и получава признанието на публиката. Това заяви президентът Румен Радев, който днес на „Дондуков“ 2 се срещна с представители на трупата на Народния театър „Иван Вазов“, които по-рано този месец изпратиха отворено писмо до него. Държавният глава подчерта, че институциите трябва да бъдат партньор на хората на изкуството и да съхраняват достойнството им, така че артистите да усещат подкрепа и да имат свободата и спокойствието да работят“.

Снимка: Пресцентър на Президентството

Часове по-рано Валери Йорданов, актьор от същата трупа, оповести във Фейсбук за предстоящата среща и отбеляза, че срещата с Радев „цели отклоняване от същинския проблем в националния ни театър и молбата ми е да бъде проведено изслушване и на двете страни в този манипулиран и неадекватно вреден за всички ни конфликт“. Йорданов съобщи, че продължава да настоява за оставката на директора на театъра Васил Василев, защото искал „да криминализира протеста на един голям режисьор“ срещу нещо нередно, което се случва в театъра. Пред „Площад Славейков“ актьорът поясни, че e нaлице „опит за подмяна на посоката на реалния конфликт „Велислава Кръстева – Александър Морфов“ с „Васил Василев – Велислав Минеков“. По думите му, целта е „да се обвини друга институция заради неспособността на директора да реши една ситуация“.

Вижте още: ТЪРСЯТ РУМЕН РАДЕВ ЗА АРБИТЪР НА КОНФЛИКТА В НАРОДНИЯ ТЕАТЪР

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС